Co k tomu doutníku
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 2471
Představte si, že pracujete, jednáte, vedete schůzku anebo hovoříte o problémech nesoucích rozhodnutí ve statisícových hodnotách. Avšak když vás náhodný kolemjdoucí spatří, uvidí několik chlápků rozvalených v pohodlných křeslech pokuřujících doutníky a s takovým mírným spokojeným úsměvem o čemsi diskutujících. I tak vznikají ty nejlepší nápady.
To jsme takto koncem února hovořili při příležitosti zavlhčení humidorů v klubu Cigar Excellence. Přítomna byla velká koncentrace zcestovalých Střední Amerikou, hlavně Kubou. Znalí ví, že když proti sobě posadíte milovníka kubánských doutníků s milovníkem doutníků z Nikaraguy, dialogy jsou nejen zajímavé, ale místy dokonce i vášnivé.
Já kouřil 2012 by Oscar Toro Connecticut. Nejsem fanda box-pressed doutníků, ale tento je lisovaný do obdélníkového tvaru, spíše než do čtverce, a světe div se, drží i kouří se výborně. Tah je skvělý, hoření bezchybné, kouření zábavné. Chutí je, hlavně zpočátku, sladká kombinace citrusů s ořechovými oleji, přibližně od první třetiny se pomaličku mění do dřevitých tónů. Musím uznat – velká lahoda. Hned jsem se natěšil, až si jej porovnám s dalšími z řady 2012 – Corojo a Maduro.
„Jak oni to v tom vlhku a horku můžou celej den kouřit? Vždyť já musím doutník něčím neustále zapíjet, a to jsme v klimatizovaným prostoru," nadhodil jsem dotaz k diskusi. „Ty, je to překvapivý, ale tam ti to vůbec nepřijde. Ba naopak, denně jsem tam vykouřil čtyři až pět doutníků a vůbec mi to nepřišlo. Tady bych to nedal," odvětil Petr potahujíc si ze svého oblíbeného doutníku Cohiba Siglo VI. „Ty, víš, co oni tam k tomu úplně nejraději?" vyřkl David, „Čokoládu!"
A proč vlastně ne? Je to ze stejné části světa – jednou jsem slyšel, že to je důvod proč káva chutná tak skvěle s doutníkem – lidé čokoládu rádi a zrovna nedávno jsem slyšel rozhovor o čokoládě na DVTV. Jak jenom se ta paní jmenovala? Jasně, Šárka Robinson Pomahačová z čokolády.cz. Vzalo to intenzivnější pracovní dopoledne, abych se trochu zorientoval, ale výsledkem byla poměrně jasná představa. Chceme na eshopu reprezentovat jednoho výrobce s co možná největším portfoliem single origin čokolád a různými exotickými i netradičními chutěmi zabalenými nejen v tradičních tabulkách, ale i v dalších zajímavých formách. Výrobce Willie’s Cacao byl pro nás dokonalý.
Následovalo několik dalších diskusních doutníků, ale akce dostávala poměrně jasné obrysy. Nechtěli jsme obyčejné narozeniny v klubu, chtěli jsme zážitek. Nechtěli jsme degustaci ušlechtilých destilátů, chtěli jsme degustaci čokolády s destiláty. A nechtěli jsme jen tak někoho, chtěli jsme tu paní z DVTV.
Domluva zněla několik vzorků, maximálně 45 minut. Jsou to přeci jen narozeniny, lidé se chtějí bavit a dlouhé degustace mohou být k udržení pozornosti náročné. Co k tomu? Něco jednoduchého, přímočarého, aby to chutí nepřebilo vytouženou čokoládu, avšak natolik sebevědomého, aby se to neztratilo. Cognac byla jasná volba. Zbývalo vymyslet který. Na rovinu, hostů bylo hodně, volba tedy padla na Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish. A volba to byla překvapivě skvělá.
První vzorek v řadě byl totiž Willie’s Cacao Las Trincheras Gold. Jedná se o 72% single estate čokoládu z Venezuely. Při jejím rozpouštění mezi patrem a jazykem se vám do systému zavrtávají úžasně jemné ořechové tóny a pravá chuť kakaa. Místností se rozhostilo ticho, a to je pro šéfkuchaře buď velmi špatné nebo to nejlepší možné znamení. Zbývalo uchopit skleničku s VSOP a zjistit, co to provede dohromady. Hmmmm, to jsem ani při nejmenším nečekal. Rozválením koňaku po čokoládou obaleném jazyku totiž nenastoupily ony jeho typicky ostré tóny. Naopak, hořká čokoláda jej zjemnila, aby tak vytvořila naprosto unikátní kombinaci: příjemné ovocité chutě peckovin a kakaové hmoty ořechových tónů postupně se rozpouštějící v ústech. Tenhle pocit si prostě chcete zapamatovat.
Následovalo několik dalších vzorků, jeden zajímavější než druhý. Mým osobním vítězem byla čokoláda Willie’s Cacao Sea Flakes – úžasně hladká chuť poctivé mléčné čokolády, do které vám místy práskne krystal mořské soli. Dokonalost.
A co dál? Když máte vynikající čokoládu, skvělé destiláty a kvalitní doutníky, nezbývá než ochutnávat. Já se do toho zanedlouho pustil a napsal o tom článek Oscarova 2012 s brandy a čokoládou. Dozvíte se zde pár tipů, jak napárovat tuto barvitou sérii doutníků s francouzskou nebo španělskou brandy za doprovodu čokolád Willie’s Cacao.
Tak směle vychutnávej.