Gimlet
Jednoho letního dne v roce 1857 navštívil jistý major Sykes úředníka britské Východoindické společnosti Jamese Jacksona. Sluha jim přinesl občerstvení v podobě sklenic s ginem, čerstvou limetkovou šťávou s cukrovým sirupem a trochou vody údajně servírované ve vydlabané tykvi. Majoru Sykesovi nápoj ihned zachutnal a ocenil jeho osvěžující, lehce natrpklou chuť. J. Jackson mu poté vysvětlil, že právě proto této kombinaci říká „gimlet“, tedy ruční vrták neboli nebozez.
Základní suroviny
- 5 cl suchého citrusového ginu, např. Tanqueray No. Ten
- 2 cl Monin Lime Juice nebo 1 cl cukrového sirupu
- 2 cl limetkové šťávy
Příslušenství
- barová odměrka
- koktejlová sklenice
- lžíce k promíchání
Návod k přípravě koktejlu
- Koktejlovou sklenici naplníme ledem a necháme bokem chladit.
- Do další větší sklenice také nasypeme led a přidáme 5 cl ginu, a 2 cl Monin Lime NEBO 2 cl limetkové šťávy a 1 cl cukrového sirupu.
- Mícháme, dokud není sklenice ledová.
- Z koktejlové sklenice odstraníme led a přes sítko do ní vše scedíme.
Dobrou chuť!