Ovoce namáčené v čokoládě
Jakmile budete příště pořádat domácí párty, nechte dle popisu rozpustit několik druhů čokolád, připravte ganache, exotické ovoce a unášejte se na vlnách transgalaktických chutí daleko ze země, všední reality a lidského bytí. Nezabere příliš času a nabídne ohromující společenskou zábavu. Nebo ovoce v čokoládě přineste na závěr rodinné večeře. Sice už máte plný žaludek, ale něco byste ještě zobali. A právě v tom je dokonalý.
Základní suroviny
- 150 g nakrájené 70% hořké čokolády, například Chulucanas Gold (3 tabulky)
- 150 g nakrájené bílé čokolády, například El Blanco (3 tabulky)
- 150 g nakrájené 70% hořké čokolády, například Rio Caribe Gold (3 tabulky)
- jahody
- maliny
- datle
- papája, nakrájená na delší plátky
- broskve, nakrájená na delší plátky
- makadamové ořechy, mandle (ořechy jsou napárované k chuťovým profilům čokolád, lze ale použít jakékoli ořechy)
Pro višňový ganache
- 150 g nakrájené Chulucanas Gold (3 tabulky)
- 150 ml smetany ke šlehání, alespoň 40%
- 100 g višní amarena, odkapané a nakrájené (Fabbri dělá ty nejlepší, když neseženete, použijte jakékoli dobré višně konzervované v sirupu)
Příslušenství
- hrnec
- mísy
- vařečka
- 2 jehly
- plech
- nenasákavý papír
Návod k přípravě
- Na hrnec mírně vřící vody postavte žáruvzdornou mísu tak, aby se její dno nedotýkalo vody (viz 1. minuta videa zde) a nechte v ní rozpustit daný druh čokolády.
- Stejným způsobem rozpusťte i ostatní dvě čokolády, vždy v čistých mísách, aby se chutě nepomíchaly.
Příprava ganache
- Do mísy s rozpuštěnou čokoládou Chulucanas jemně vmícháme smetanu. Jakmile bude směs dobře promíchána, přidáme nakrájené višně.
Ovoce & oříšky
- Plech vyložíme nenasákavým papírem.
- Jemným podélným řezem rozkrojíme datle, odstraníme pecky a do datlí vlijeme ganache. Odložíme na plech.
- Maliny a jahody nabodneme na jehlu a namáčíme v bílé čokoládě El Blanco. Druhou jehlou stáhneme z jehly na plech.
- Plátky broskví a papáju uchopíme za jeden konec, namáčíme v rozpuštěné Chulucanas a odložíme na plech.
- Oříšky, stejně jako malé ovoce, napíchneme na jehlu, namáčíme v Rio Caribe a též odložíme na plech.
- Jakmile máme hotovo, necháme dobroty na plechu ztuhnout v lednici.
Servírujeme vyskládané na talíři. Pokud vám zbyla čokoláda, projeďte si ostatní recepty a uvařte z ní třeba horkou čokoládu nebo připravte skvělý sorbet a servírujte jej každému hostu do misky zvlášť. S ovocem v čokoládě si bude náramně rozumět.
Příprava zabere přibližně 30 minut a takto vytvořené ovoce namáčené v čokoládě vystačí na osm porcí.
Doporučené párování
- Vzhledem k nekonečným možnostem není v možnostech několika vět doporučit ideální párování vína. Obecně platí několik pravidel, sepsaných v článku „Nebeská kuchyně šampaňského“.
Dobrou chuť!