Centinela tequila
Tequila Centinela byla založena v roce 1904 a byla první palírnou se sídlem v Arandas, Jalisco. Centinela znamená „ten, kterého je třeba sledovat a udržovat". Proces výroby se od založení nezměnil; spojením tradice se špičkovou technologií je zajištěna konzistence produktů. Agáve dozrávají přibližně 8 let a jsou ručně sbírány na vrcholu zrání z vlastních polí agáve. Vedle toho nakupují také 20 % od místních výrobců, aby pomohli ekonomice regionu. Jimadori jsou najímáni jako pracovníci na plný úvazek a za svou práci jsou adekvátně ohodnoceni. Jejich profesionalita spočívá v krájení pencas extrémně blízko k pině, aby se během vaření zabránilo jakékoli hořké chuti.
Pomalé vaření agáve je zásadní pro tížený degustační profil. Oproti nerezovým pecím běžných u konkurenčních výrobců používají v Arandas hliněnou pec. Pouze ta dává vařeným agávem kouřovou chuť a sladkou dochuť. Tequila Centinela se vaří pomalu v páře a tento proces trvá přibližně 24 hodin. V prvních 4 hodinách se samospádem získané tekutiny vyhodí, čímž se odstraní nečistoty a hořké „amargo". Uvařené agáve se pak nechá usadit a chladnout po dalších 24 hodin.
Pro extrakci neboli proces mletí používají 2 mlýny s 5 lisy, které šetrně drtí a perou vlákna. Záměrem je netrhat vlákna, aby se z nich neuvolnily špatné příchutě. Jiné palírny pro tento proces používají průmyslovější stroje, jako je „difuzor", který Agáve vaří a proplachuje v jednom procesu. Tím sice šetří čas, ale narušují chuť. Extrahovaná šťáva se nazývá „Aguamiel" (medová voda) a je velmi sladká s vysokým obsahem cukru, který je potřebný k vytvoření alkoholu v procesu fermentace. Používané kvasnice jsou přírodní, pocházející z kontrolovaného prostředí. Tento proces trvá 3 až 5 dní, kdy kvasinky začnou přeměňovat cukry na alkohol.
První destilace se nazývá „destrozamiento". Během 5 hodin se odstraní „colas y cabezas", tedy hlava i ocas a ponechá se srdce, v tomto procesu pojmenované „ordinario". Během druhé, 10hodinové destilace „rectificacion" se opět odstraní hlava i ocas (úkap a dokap). V této fázi se již srdce, tedy průkap, nazývá Tequila.
-
1390 Kč s DPH
-
Centinela Reposado
Sladké citrusy a hřejivá skořice 18měsíčního ležení v bourbon sudech
1290 Kč s DPH
-
1090 Kč s DPH