Fernet Stock likér
Fernet Stock je alkoholický bylinný likér typu bitter, vyráběný v Česku ze čtrnácti bylin z celého světa, z nichž tři z nich jsou české. Nápoj se vyrábí od roku 1927.
První Fernet Stock připravil v Plzni Lionello Stock (1866–1948). Jeho rod pocházel z Frankfurtu. Jeho otec se roku 1844 přestěhoval z Terstu do Splitu. Roku 1920 Lionello koupil likérku v Božkově. Receptura je však zřejmě mnohem staršího data, podle dochovaných svědectví ji měl Lionello Stock již dříve uloženu v sejfu. Fernet Stock se stal prvním výrobkem Stocku Plzeň bez obsahu vinného destilátu, byl tudíž cenově dostupnější.
Složení likéru i jeho receptura jsou přísně střeženy a příslušný dokument o ingrediencích je uložen u londýnského notáře. Vyrábí se ze čtrnácti bylin, z nichž odtajněno bylo šest ingrediencí: hořcový kořen, zeměžlučová nať, heřmánek římský, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Byliny se při výrobě macerují minimálně dva měsíce v šedesátiprocentním lihu. Výroba macerátu probíhá v obci Prádlo a ročně se zužitkuje přibližně 80 tun bylin. Hotový macerát se pak převeze do božkovského Stocku, ředí se a upravuje. Celý výrobný proces je dokončen po devíti až dvanácti měsících.
Fernet Stock se využívá i při přípravě koktejlů, příkladem může být takzvaný „Bavorák", jenž fernet kombinuje s tonikem.
-
Fernet Stock Citrus 0,5 l + sklenice
Oblíbený český likér s příjemnými tóny citrusů
420 Kč s DPH
-
Fernet Stock 0,5 l + 2 sklenice
Výborný aperitiv, digestiv nebo oblíbený drink Fernet Stock Bavorák
420 Kč s DPH