Bloody Mary
Historie koktejlu Bloody Mary je vskutku nejasná. Někdo tvrdí, že byl nápoj vynalezen v pařížském baru New York Bar, který mimo jiné patřil mezi oblíbená místa Ernesta Hemingwaye, jistým Fernandem Petiotem. Jiní se přiklánějí k tomu, že byla Bloody Mary poprvé umíchána v roce 1930 v klubu New York´s 21 Henrym Zbikiewiczem. Další tvrzení připisuje Bloody Mary umělci Georgovi Jesselovi, který právě New York´s 21 Club často navštěvoval.
Ale ať už byla Bloody Mary vynalezena kdykoliv a kdekoliv, můžeme být rádi, že je na světě. Dodnes se totiž těší obrovské oblibě ve všech barech světa. První zmínka včetně receptu na koktejl Bloody Mary byla v r. 1939 otištěna v tzv. „gossip column“ (volně přeloženo jako „sloupek drbů“) ve známém časopise The New York.
Název tohoto koktejlu je obvykle spojován s historickou postavou královny Mary I., která v 16. století nechala popravit řadu protestantů, čímž si vysloužila přezdívku Krvavá Mary. Ovšem jak to tak bývá, i název je předmětem mnoha sporů. Někdo tvrdí, že je koktejl nazván dle známé hollywoodské hvězdy Mary Pickfordové, objevují se i názory, že se jmenuje podle servírky Mary, která nápoj roznášela v chicagském podniku jménem Bucket of Blood (přeloženo jako „Kbelík krve").
Základní suroviny
- 10 cl rajčatové šťávy
- 5 cl oblíbené čisté vodky, např. Pravda
- 1 cl citronové šťávy
- tabasco
- worcestrovou omáčku
- mletý pepř
- sůl
- celerová nať na ozdobení
Příslušenství
- barová odměrka
- sklenice Highball
Návod k přípravě
- Do sklenice s ledem přidáme společně rajčatovou a citronovou šťávu, dále pár kapek tabasca, worcestrovou omáčku a dochutíme solí s pepřem.
- Na závěr přidáme vodku.
- Hotový koktejl ozdobíme celerovou natí a kouskem citrónu.
Pakliže koktejl umícháme bez vodky, dostaneme tzv. „pick-me-up“ nápoj neboli „vyprošťovák“.
Dobrou chuť!