Čokoládová vodka s trnkami
Neskutečná dobrota, kterou lze servírovat po jídle jako likér k dezertům, dortům, sušenkám nebo cukroví. Likér lze servírovat za studena nebo mírně ohřátý, před naléváním stačí láhev na 5 minut postavit do mísy s horkou vodou.
Základní suroviny
- 500 ml oblíbené čisté vodky, např. Pravda
- 250 g čerstvých umytých švestek
- 100 g třtinového cukru
- 200 g nakrájené hořké čokolády, například Willie's Cacao Chulucanas Gold s výraznými tóny rozinek a švestek (4 tabulky)
Příslušenství
- nepřilnavý kastrůlek
- vařečka
- sterilizovaná dóza s širším hrdlem
- sterilizovaná nálevka
- sterilizovaná láhev
- malé skleničky na šťopce
Návod k přípravě
- Veškeré ingredience vložíme do kastrolku.
- Při nízkém stupni zahříváme, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí. Pozor, neuvádíme do varu!
- Následně velmi pomalu a opatrně nalijeme do dózy.
- Hermeticky uzavřeme a na chladném místě necháme dva měsíce odležet.
- Po netrpělivém čekání dózu otevřeme, zamícháme a přes nálevku přelijeme do jak jinak než láhve. Během přelévání odstraňujeme švestky (v níže uvedeném videu používá Willie odrůdu trnek, která u nás není tolik dostupná).
- Před servírováním vždy párkrát láhev obraťte, čokoláda má tendence sedat na dno.
- Servírujeme studené či mírně ohřáté do skla na šťopce, malého objemu, ideálně tedy skleničky na likéry, grappu nebo třeba i rum.
Příprava 750 ml likéru zabere přibližně 30 minut.
Dobrou chuť!