Čokoládový dort nebes
Tento dort je tak dobrý, jednoduchý a sexy, že jeho přípravu naučil pan Willie všechny své přátele. Pokud chcete, klidně vynechte polevu a servírujte jen lehce posypané moučkovým cukrem nebo kakaovým práškem. Upečte jej někomu, jehož lásku si chcete získat. Neodolá.
Základní suroviny
- 180 g jemně nasekané 100% čokolády, například Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
- 250 g nesoleného másla
- 6 větších vajec
- 50 g tmavého třtinového cukru Muscovado
- 125 g třtinového cukru
- 100 g mletých mandlí
Pro polevu
- 250 ml smetany ke šlehání, alespoň 40%
- 75 g třtinového cukru
- 90 g jemně nasekané 100% čokolády
Příslušenství
- hrnec
- mísy
- vařečka
- šlehač nebo domácí robot
- dortová forma průměru 25 cm
Návod k přípravě
- Hrnec vody přivedeme do mírného varu. Mísu položíme na hrnec tak, aby se její dno nedotýkalo vody (více ve videu níže). Do mísy vložíme máslo a nasekanou čokoládu. Pomalu mícháme a jakmile se vše rozpustí, odložíme směs bokem.
- Společně s vajíčky rozmícháme Muscovado a třtinový cukr, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Můžeme si pomoci domácím robotem.
- Do směsi s vajíčky zamícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Následně opatrně vsypeme mleté mandle, rovnoměrně vmícháme.
- Nyní vše nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- Po vyjmutí z trouby necháme chladnout na drátěném stojanu.
Příprava polevy
- Za stálého míchání přivedeme smetanu a cukr těsně pod bod varu.
- Odstraníme z vařiče a vmícháme nasekanou čokoládu. Jakmile bude zcela rozpuštěná a rovnoměrně rozmíchaná, odložíme stranou a necháme chladnout.
Dort vychlazený do pokojové teploty servírujeme z plochého talíře. Polevou taktéž pokojové teploty polijeme po všech stranách. Můžeme přidat letní ovoce.
Příprava zabere přibližně 60 minut a takto vytvořený čokoládový dort vystačí na dvanáct porcí.
Doporučené párování
- Krémem zjemněná čokoláda obsypaná lesním ovocem vyžaduje víno lehké až střední v těle, s charakterem vyzrálého ovoce: Pinot Noir, Merlot, Tramín červený
- Při párování bude velmi záležet na finální podobě. Pakliže čokoládový dort obohatíte o smetanovou polevu a lesní ovoce, připíjejte mladší dezertní vína: Polosladké fortifikované víno, Sladké fortifikované víno
- Šumivá vína volte sladší rosé z modrých odrůd: Dry, Demi-Sec
Dobrou chuť!