Mai Tai
Během 30. let minulého století se Spojenými státy šiří tzv. Tiki kultura inspirovaná kulturou domorodých Polynésanů. Po celé zemi vznikají restaurace, bary a kluby vyzdobené v polynéském stylu. V takovém podniku jste mohli narazit na hořící pochodně, ratanový nábytek, palmové listy, květinové věnce i podprsenky vyrobené z kokosových ořechů.
A přesně v této atmosféře se začíná psát historie koktejlu Mai Tai. Jako nejpravděpodobnější se jeví příběh, podle kterého byl tento drink poprvé umíchán v roce 1944 v kalifornském Oaklandu v restauraci Trader Vic's. Její majitel, Victor J. Bergeron, jej prý umíchal svým přátelům, kteří ho přijeli navštívit z Tahiti. Jeden z nich po prvním napití údajně prohlásil: „Maita'i roa ae!", což lze z tahitštiny přeložit jako „velmi dobrý“. A tak vznikl i název tohoto koktejlu Mai ta' neboli „dobrý“.
Populárním se koktejl stal během 50. a 60. let, kdy ho měla v nabídce celá řada „Tiki podniků“. Jeho slávu rovněž posílil film Blue Hawaii, ve kterém si zahrál hlavní roli zpěvák Elvis Presley.
Základní suroviny
- 4 cl silného tmavého rumu, např. Appleton Estate 12
- 2 cl oblíbeného bílého rumu, např. Flor de Caña 4
- 1,5 cl pomerančového triple-secu Cointreau
- 1,5 cl mandlového sirupu
- 1 cl čerstvé limetkové šťávy
- plátek ananasu a měsíček limetky na ozdobení
Příslušenství
- barová odměrka
- sklenice Highball
- šejkr
- sítko
Návod k přípravě
- Do sklenice Highball dáme kostky ledu a necháme bokem chladit.
- Do šejkru nalijeme bílý rum, likér, sirup, vymačkanou limetku a přidáme led.
- Obsah shakeru řádně protřepeme a přes sítko přelijeme do vychlazené sklenice s ledem.
- Poté pomalu přilijeme předepsané množství tmavého rumu
- Na závěr ozdobíme plátkem ananasu, měsíčkem limetky a můžeme podávat.
Dobrou chuť!