Mojito
Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale nápoje podobné mojitu jsou známy již koncem 16. století. V tuto dobu totiž spatřil světlo světa předchůdce samotného mojita zvaný „El Draque“, kterého z aguardiente (nerafinovaného předchůdce rumu), cukru, limetky a máty umíchal anglický korzár Richard Drake a pojmenoval ho podle svého nadřízeného, známého piráta Francise Drakea. „El Draque“ se díky zámořským výpravám, ale i díky své delikátní chuti okamžitě rozšířil i do dalších latinskoamerických zemí, kde se rovněž stal velmi populární. Skutečné mojito, tak jak ho známe dnes, však vzniklo až na počátku 20. století, kdy byl aguardiente nahrazen opravdovým rumem.
Zajímavý je také samotný název mojita. Ten je totiž zřejmě odvozen od názvu pálivé omáčky „mojo", původně ze španělského „mojar", což znamená „navlhčit". Název je rovněž velice často špatně vyslovován. I přesto, že se španělsky čte „j" jako „ch", na Kubě, odkud mojito pochází, se „j" vyslovuje jako „h". Správně je tedy [mohito]! Zkuste si jej schválně objednat na baru a čekejte na reakci obsluhy.
Základní suroviny
- 4 cl oblíbeného bílého rumu, např. Plantation 3 Stars
- půlka limetky nakrájené na šest dílků
- dvě čajové lžíčky třtinového cukru
- čerstvá máta
- soda
Příslušenství
- barová odměrka
- sklenice Highball
- tlouček
- lžíce k promíchání
Návod k přípravě
- Ve sklenici tloučkem promneme měsíčky limetky, mátu a třtinový cukr.
- Přidáme rum a zamícháme.
- Vsypeme kostky ledu a dolijeme sodovkou.
- Ozdobíme snítkou máty.
Dobrou chuť!