Oscarova 2012 s brandy a čokoládou
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 1118
Doutníky 2012 by Oscar nabízí dokonalé hoření, skvělý tah a spoustu čitelných chutí. Zábavnější řadu doutníků těžko hledat. Nejednou se tak člověk ocitne v situaci, kdy by k tomu něco popil a třeba i užil nějaké té nebeské čokolády. Avšak kdo si bude rozumět s kým?
K ručně baleným vlhkým doutníkům těžko hledat lepšího společníka, než je brandy. Obvyklé tóny citrusů, květin, sladkých koření, krémově hladké struktury a dlouhého závěru se přímo podbízí do společnosti studeného kouře. Pakliže se vydáme ještě o jeden společenský stupínek výš, ocitneme se po boku samotného krále. Však požívání doutníku, brandy a čokolády je něčím, co není přístupno jen tak někomu. Pouze těm vybraným z nás.
Kombinací je jistě nekonečně mnoho, níže uvedené tipy slouží spíše jako vodítko tímto úžasným světem nadpozemských chutí. Za vyzkoušení ale stojí každý z nich.
Obsah článku:
- 2012 Connecticut, Rémy Martin VSOP, Las Trincheras Gold
- 2012 Corojo, Bache Gabrielsen XO, Luscious Orange
- 2012 Maduro, Rémy Martin 1738, Sea Flakes
- 2012 Maduro, Torres Jaime I, Milk of the Gods
2012 Connecticut, Rémy Martin VSOP, Las Trincheras Gold
Doutník: 2012 by Oscar Toro Connecticut
Nápoj: Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish
Čokoláda: Willie's Cacao Las Trincheras Gold
Komu řada 2012 nic neříká, nechť rozhodně začne u jeho nejsvětlejšího krycího listu. Nejen, že je nejjemnější, ale též nabízí nejlépe čitelný průběh chutí. Kombinace s nejmladším koňakem vinařství Rémy Martin se může zdát odvážná. Nenechte se odradit. První doušky přijdou zostra. Jakmile se zapijete, rozlomte porci čokolády, přivoňte k lomu a nechte přirozeně rozpouštět na jazyku. Zapijte koňakem a pochopíte, proč zrovna VSOP. A pak zase ten skvělý Connecticut.
2012 Corojo, Bache Gabrielsen XO, Luscious Orange
Doutník: 2012 by Oscar Toro Corojo
Nápoj: Bache Gabrielsen XO Thomas Prestige
Čokoláda: Willie's Cacao Luscious Orange
Citrusy, citrusy a zase citrusy. Kdo rád sladké exotické ovoce, najde jej v tomto párování ve třech skupenstvích. Litrový Bache Gabrielsen XO je investicí, která se rozhodně vyplatí. Lze s ním kombinovat ledasco, nudit vás nebude ani čistý, to v žádném případě. Doporučuji jej vytáhnout před váženou návštěvou. Destilát nalijete do koňakových sklenic, na stůl položíte krabici doutníků Corojo a na talířek rozlámete tabulku svůdných pomerančů. Této návštěvy se jen tak nezbavíte.
2012 Maduro, Rémy Martin 1738, Sea Flakes
Doutník: 2012 by Oscar Toro Maduro
Nápoj: Rémy Martin 1738 Accord Royal
Čokoláda: Willie's Cacao Sea Flakes
Jakmile se prokouříte k Maduru, máte již slušné mínění, o čem vlastně řada 2012 je. Její nejtmavší zástupce nabízí krásně zemité, nasládlé, olejové chutě plné kakaa a čokolády. K tomu chcete pěkný, vyvážený nápoj a něco netradičního na jazyk. Lahodné tóny koňaku 1738 ladí naprosto perfektně. Pije se snadno, není agresivní, nabízí komfortní spektrum chutí. K doutníkům Maduro dobře kontrastují mléčné čokolády. Sea Flakes obsahuje 44% Rio Caribe z Venezuely. Na závěr degustace však skrývá to něco extra — mořskou sůl. Nechte ji po doušku koňaku rozpustit na jazyku, pokuřujte a počkejte si na prasknutí soli. V klidu užívejte.
2012 Maduro, Torres Jaime I, Milk of the Gods
Doutník: 2012 by Oscar Toro Maduro
Nápoj: Torres Jaime I
Čokoláda: Willie's Cacao Milk of the Gods
Kdo ochutnal španělskou brandy Torres Jaime I, ví, jak ohromné spektrum chutí nabízí. Určitě pití i na sólové popíjení. Jelikož ale jeho tělnatost úplně nedovoluje vyšší spotřebu, pojďme si jej užít s doutníkem a čokoládou. Již výše je zmíněno, že 2012 Maduro se skvěle přikuřuje k mléčným čokoládám. Vynechme pro tentokrát sůl a jakékoliv příchutě, to by této brandy jen ublížilo. Čistá Milk of the Gods poslouží nejlépe. Její střední obsah kakaa k sobě skvěle páruje čokoládové tóny doutníku a sametový Torres to vše umocňuje nad naše chápání.
Tak směle vychutnávej!