Popis
Barva: Středně hluboká zlatavá
Aroma: Cukrová třtina, vanilka, karamel, med a rozinky
Chuť: Bohatá, vyzrálá, zpočátku sladká, pak tóny koření, kůže, pomerančové kůry přinášející závěrečný suchý dozvuk
Destilace
Historie destilerie Demerara sahá až do 17. století. Své rumy vyrábí v devíti odlišných destilačních zařízeních, z nichž každé vloží rumu jedinečné vlastnosti, které se pak ještě tříbí zráním v dubových sudech po burbonu. Základ 12letého El Dorado rumu je míchán z rumu pocházejícího z unikátní sudové kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze Demerara Distillers, a z rumu připraveného kotlíkovou destilací. Pro dosažení žádané finální chuti, komplexnosti a bohatosti přidává sklepmistr další vybrané rumy stařené 12 a více let.
Zrání
Staření rumu probíhá v dubových sudech v Guyaně, jejíž tropické klima poskytuje ideální podmínky pro zrání. Při teplotě 30-34 °С je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma. Při těchto podmínkách jsou též nežádoucí látky absorbovány dřevem sudu. Tento proces se nazývá „měknutí" a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se dřevem sudu. Pro staření jsou používány starší dubové sudy po bourbonu.
Příběh
Třikrát vyhrál první místo mezi 40 rumy z karibské oblasti v soutěži pořádané časopisem Caribbean Week Newspaper, dále v Londýně 2012 na International Wine & Spirit Competition získal Zlatou medaili - nejlepší ve své kategorii.
Mimochodem – zajímavý je i jeho obal. Lahev, ve které je rum dodávaný, je prý kopií skleněných ručně vyráběných lahví, jež si na plantáže s cukrovou třtinou přinášeli jejich majitelé při pravidelných kontrolách. Tehdy ale jejich náplní bývala voda, zatímco dnes je to tekuté zlato – rum El Dorado Special Reserve 15 años.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.