Popis
Barva: Tmavě jantarová
Aroma: Bohaté sherry a koření, vedoucí k jemné pomerančové kůře a tmavé čokoládě
Chuť: Dušené ovoce a tmavý med ustoupí pečenému jablku, aby navázaly sladké červené bobule, rozvíjející se spolu s jemným drceným černým pepřem, závěr je dlouhý, plný jemného kouře a sladkého ovoce
Zrání
Jak již název napovídá, jedná se o lahvování v sudové síle 57,2 %, navíc nebarveno a nefiltrováno za studena. Po destilaci v roce 2009 probíhalo téměř 11leté zrání v tzv. „hogshead“ sudech prvního plnění.
Příběh
Palírnu Benromach založili v roce 1898 Duncan McCallum a F.W. Brickman pod názvem Forres distillery. Benromach se jmenuje až od roku 1919. Mezi lety 1966 a 1974 byla palírna pod mateřskou firmou United Disitillers značně zrekonstruována, avšak v roce 1983 zcela uzavřena. V roce 1993 koupila palírnu společnost Gordon & MacPhail, která ji o pět let později opět uvedla do provozu. Společnost též do palírny umístila chybějící destilační kotle – sice menší, než zde byly původně, zato produkující plnější a chuťově výraznější whisky. Benromach patří do skupiny malých nezávislých palíren, které experimentují a snaží se prosadit svojí individualitou.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.