Popis
Barva: Krémová, jemně zlatavá
Aroma: Kořeněné a citrusové tóny, tygří ořech horchata, pražené ořechy a jemný květinový nádech letních západů slunce na pobřeží Středozemního moře
Chuť: Krémová, lehká, osvěžující, komplexní a jemně sladká, doteky koření v kombinaci s citrusy
Destilace
Smísený s cukrem a někdy ochucený skořící a citronem, má horchata jemnou krémovou chuť, byť neobsahuje smetanu! Navzdory svému jménu, jsou tygří ořechy hlízou rostliny Cyperus Esculentus. Sklízí se dvakrát do roka – vytažené ze země, omyté a následně sušené po dobu tří měsíců pouze přírodním větráním a sluncem. Sušené hlízy pak vypadají jako ořechy a mají sladkou ořechovou chuť. Tygří ořech je jednou z nejstarších kultivovaných potravin a zároveň velmi ceněnou ingrediencí od dob starověkého Egypta. Rostlina byla později Araby přivezena do Španělska přes severní Afriku, aby našla svou kolébku ve Valencii, jejíž půda a klima se prokázaly jako ideální pro pěstování tygřích ořechů té nejvyšší kvality.
Příběh
Cuarenta y Tres, svými milovníky krátce nazývaný Licor 43, je jedním z nejznámějších španělských likérů. Jeho název je odvozen od 43 tajných přísad, z nichž se likér vyrábí. Protože se většinou jedná o koření, je často klasifikován také jako kořeněný likér. Likér má zlatě žlutou barvu a obsahuje 31 % alkoholu. V jeho bylinné chuti převládá sladký a jemný tón s výrazným vanilkovým aroma. Základní recept je údajně starší než 2000 let. Do španělské Cartageny ho nejspíš přivezli Římané z Kartága. Ve Španělsku se pak recept předával z generace na generaci.
Doporučení
Pije se na ledu jako digestiv. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na likéry.