Popis
Barva: Kaštanově zlatá
Aroma: Bohaté a komplexní tóny karamelu se snoubí se zralou broskví a hořkým pomerančem
Chuť: Perfektní struktura, počáteční tóny jemné meruňky a smetany jsou kompenzovány rozvíjející se chutí džemu z černého rybízu a sladkého dubu s nádechem medu přecházející do velmi dlouhého a vyváženého závěru postupujícího od crème brûlée k jemnému dubu
Zrání
Jednosladová whisky zrající 18 let v sudech po bourbonu s finišem v sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximénez.
Příběh
Palírna Aberlour byla založena v roce 1979 Jamesem Flemingem a to na místě starší palírna z roku 1926. Palírna totiž kompletně vyhořela v roce 1898 a na jejím původním místě tedy byla vybudována nová tak, aby výroba mohla pokračovat. Kromě doby dvou světových válek je po celou dobu svojí existence v provozu. V roce 1973 byla přebudována a od roku 1974 patří francouzské společnosti Pernod Ricard. Asi 50% její produkce přichází na trh jako single malt, zbytek slouží k výrobě míchané whisky značky Clan Campbell, která patří té samé společnosti.
Aberlour znamená v gaelštině „ústí bublajícího potoka", což se pravděpodobně vztahuje k místnímu pramenu sv. Drostana, který je zobrazen na etiketách palírny. Potok však není zdrojem vody pro palírnu. Ta bere vodu z pramenů na úbočí Ben Rinners, což je ve městě Aberlour, nedaleko palírny.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.