Popis
Barva: Pohled uchvátí nádherným intenzivním zlatým odstínem a krásnými jasnými odstíny
Perlivost: Bohaté a jemné bublinky
Aroma: Bohaté aroma s tóny zralého ovoce, ořechů, briošky a s jemnými minerálními tóny
Chuť: Komplexní chuť s vyváženou kyselostí a dobře integrovanými bublinkami. Dominují tóny zralého ovoce, citrusů a lehkého koření
Složení: Převládá Pinot Noir, který poskytuje strukturu, šířku a robustnost, zatímco Chardonnay přispívá k eleganci a jemnosti
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: Cuvée Sir Winston Churchill se vyrábí pouze v těch nejlepších ročnících a je na trh uvedeno vždy později než ostatní ročníkové šampaňské Pol Roger – Churchill uměl starší vína ocenit.
Oblast: Champagne
Podoblast: Skládá se výhradně z hroznů pocházejících z vinic Grands Cru, které se pěstovaly již za Churchillova života
Doporučení
Vyjimečné ročníkové víno doporučujeme vychutnat jako nezapomenutelný aperitiv nebo zapíjet k nejvybranějším pokrmům. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 6 – 8 °C.
Výroba
Mošt prochází dvěma débourbage (usazování): první ještě v lisovně ihned po lisování a druhý, débourbage à foid, v nerezových tancích při 6 °C po dobu 24 hodin. Pomalá chladná fermentace s teplotou udržovanou pod 18 °C probíhá v nerezové oceli s každou odrůdou a každou vinicí odděleně. Víno před finálním mísením prochází plnou jablečno-mléčnou fermentací. Sekundární fermentace probíhá v lahvi při 9 °C v nejhlubších sklepech vinařství Pol Roger, celých 33 metrů pod úrovní ulice. Zde je víno uchováváno, dokud neprojde ruční remuage (promícháváním), což je v dnešní době v Champagne rarita. Velmi jemná a perzistentní pěna, kterou je Pol Roger proslulý, vděčí za mnohé právě těmto hlubokým, chladným a vlhkým sklepům.
Příběh
Champagne Pol Roger vytvořilo své Prestige Cuvée na poctu Siru Winstonu Churchillovi s vědomím vlastností, které u svého šampaňského hledal: robustnost, plný charakter a relativní vyspělost. Přesná směs je přísně střeženým rodinným tajemstvím, ale je nepopiratelné, že složení by se setkalo se souhlasem muže, kterému je věnováno: „Můj vkus je jednoduchý, snadno se spokojím s tím nejlepším".
Pol Roger se narodil ve vesnici Ay, proslulé svými vinicemi. Mladý Pol již ve svých 18 letech prodal své první víno. Rodina v roce 1851 založila firmu na produkci vín a přestěhovala se do města Epernay. Pol Roger začal již od začátku vyvíjet novou metodu výroby suchého šampaňského (do té doby byla většina produkce Demi-Sec). Vína Pol Roger se okamžitě prosadila jak ve Francii, tak v zemích Beneluxu. Pol Roger však věděl, že především Anglie skrývá výrazný potenciál. Shodou šťastných náhod našel na sklonku svého života nejlepšího možného spojence - Sira Winstona Churchilla.