Popis
Barva: Sytě zlatá
Aroma: Lahodná a nasládlá s rašelinou, ovocem a oříšky
Chuť: Suchá se sladkou oříškovou dochutí
Zrání
Edradour 10 Year Old zrála v oloroso sudech celých 10 let.
Destilace
Při destilaci se používají ty nejmenší kotle na světě a díky tomu jsou jejich whisky hodně sladové.
Příběh
Palírna byla založena v roce 1825 skupinou místních farmářů, jméno Edradour používá od roku 1837. Palírna Edradour je nejmenší palírnou ve Skotku a možná i ve světě. Rovněž destilační kotle jsou nejmenší ve Skotsku.
Palírna má pouze tři zaměstnance a produkuje pouhých 12 sudů whisky týdně (cca 240 tisíc lahví ročně, což je objem, který většiny palíren vyrobí za týden). Při výrobě whisky se zde používá tradičního vybavení a technologií.
Jméno Edradour pochází z gaelského Edred dobhar, což znamená krále Edreda. Dlouho se používala pouze do vatted a mícháných whisky, od roku 1986 se produkuje i jako single malt, nejčastěji jako desetiletá.
Po roce 2002 kdy palírnu koupila společnost Signatory, byla na trh uvedena řada speciálních ročníkových plnění. Série SFTC (Straight From The Cask) obsahuje whisky v sudové síle, nefiltrovanou za studena, která strávila posleních několik měsíců v sudech po různých vínech a destilátech. Rašelinná verze whisky Edradour se stáčí pod jménem Ballechin.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.