Citronové koláčky
Citronové koláčky symbolizují jednoduchý, rychlý a osvěžující dezert, skvělý do teplých letních dnů se skleničkou bílého nebo šťavnatého šumivého vína.
Suroviny na těsto
- 120 g másla
- 100 g cukru krystal
- 240 g mouku
- 1 špetka soli
Suroviny na náplň
- 6 ks vejce
- 600 g cukru krystal
- 2 lžíce čerstvě nakrájené citronové kůry
- 220 ml citronové štávy
- 120 g mouky
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Těsto připravíme smícháním kousků másla s cukrem a rozmixováním v elektrickém mixéru na hladký krém. Pak přidáme mouku a sůl a zpracujeme na těsto.
- Těsto dáme na plech o velikosti cca 20 x 30 cm a uložíme asi na půl hodiny do ledničky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a na dobu 15 minut vložíme plech s těstem.
- Náplň připravíme rozmixováním vejcí, cukru a citronové šťávy s kůrou v mixéru. Postupně zapracujeme na mouku.
- Náplň nalijeme na předpečenou krustu a pečeme ještě 35 – 40 minut.
- Citronový koláč posypeme cukrem, nakrájíme na kostky a podáváme.
Doporučené párování
- Bílá vína se svěží kyselinkou: Chablis, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené
- Bílá fortifikovaná vína nižší cukernatosti: Suché fortifikované víno, Polosuché fortifikované víno
- Bílá svěží šumivá vína tvořená převážně z bílých odrůd: Brut nature, Brut
Dobrou chuť!