Extra čokoládový dort (RAW)
Svatého Valentýna vlastně neslavím, ale záminka, proč upéct něco dobrého se dá najít vždy. Protože věřím, že drahou polovičku určitě potěšíte něčím dobrým, obzvláště pak připraveným s láskou. Tento dort je ovšem pro opravdové milovníky čokolády. Myslím tím, kdo ocení pravou hořkou čokoládu. Připravila jsem jej ze 100% čokolády Willie´s Cacao, proto není dort příliš sladký a opravdu můžete cítit výraznou chuť hořké čokolády.
Určitě půjde recept připravit i s méně procentní čokoládou, tam bych já osobně ubrala cukru, ale záleží na vašich preferencích, prostě ochutnávejte.
Korpus (dortová forma 18 cm)
- 135 g čokolády, já použila 100% Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
- 200 g kokosového cukru
- 250 ml rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 250 ml kvalitní kávy
- 320 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- špetka soli
- 50 g raw kakaového prášku
Krém
- 180 g čokolády, já použila Willie’s Cacao
- 200 ml kokosového krému
- 100 g kokosového cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
- Čokoládu na korpus rozehřejeme ve vodní lázni a prošleháme ji s kokosovým cukrem, rostlinným mlékem, octem a kávou.
- Ve velké míse smícháme sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, špetku soli a kakaový prášek. Přilijeme tekutou směs s čokoládou a zpracujeme v kompaktní hmotu.
- Přelijeme do dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 35 minut.
- Mezitím si připravíme krém. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Opatrně ji smícháme s kokosovým krémem, cukrem a pořádně zapracujeme. Dáme chladit do lednice alespoň na hodinu.
- Korpus vyndáme z trouby, necháme vychladnout, vyjmeme z dortové formy a na mřížce necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Až poté dort překrojíme. Promažeme jej zhruba polovinou krému a zbytkem pomažeme povrch a okraje dortu. Na závěr jsem ještě dozdobila kakaovými boby. Skladujeme v lednici.
Doporučené párování
- U tichých vín vybírejte ta dobře se snoubící s hořkou čokoládou: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot, Zinfandel
- Krásnou vláčnost hořké čokolády vyzdvihne červené fortifikované víno polosladké až sladké cukernatosti: Polosladké fortifikované víno, Sladké fortifikované víno
- Šumivá vína doporučíme z modrých ordůd o vyšší cukernatosti: Dry, Demi-Sec
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Extra čokoládového dortu děkujeme Lucce z Delicious blogu.