Horká čokoláda
Kakao se jako nápoj konzumuje ve střední Americe po tisíce let. Aztékové jej pili s chilli, buď horké nebo studené. Evropané kakao upravili do více přijatelnější verze. Jednou z významných změn bylo přidání cukru, také rádi přidávali různá koření z východu, jako je skořice, muškátový oříšek a hřebíček. Rozdrcené okvětní lístky růží nebo jasmíny byly občas přimíchány jako dochucovadla. Mléko se používalo až mnohem později. S horkou čokoládou můžete experimentovat dle svého vkusu a momentální nálady.
Základní suroviny
- 90 g 100% čokolády Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
- 450 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
Příslušenství
- nepřilnavý kastrůlek
- vařečka
- polévková lžíce
- hrníčky
Návod k přípravě
- Nakrájenou čokoládu vložíme společně se 450 ml vody a 2 lžícemi třtinového cukru do nepřilnavého kastrolku.
- Za stálého míchání přivedeme k varu a okamžitě snížíme stupeň vařiče.
- Za nízkého varu necháme 5 minut probublávat, nebo dokud se hmota nezahustí.
- Směs odstraníme ze sporáku a elektrickým mixérem vyšleháme lehkou pěnu.
- Servírujeme horké.
Příprava zabere přibližně 10 minut a takto vytvořená horká čokoláda vystačí na čtyři porce.
Z nespočtu alternativ horké čokolády zmiňme alespoň následující:
- Aztécká horká čokoláda — při zahřívání vsypejte 1 čajovou lžičku prášku chilli.
- Horká čokoláda se skořicí — při zahřívání vložte váleček skořice.
- Vanilková horká čokoláda — opět při zahřívání přidejte vanilkový lusk.
- Horká čokoláda „pro děti" — v 250 ml mléka rozpusťte 50g tabulku Milk of the Gods, vyšlehejte a přidejte šlehačku.
- Čokoláda s rumem — do výše zmíněné základní verze přidejte ke konci vařícího procesu 6 polévkových lžic rumu (viděl bych to na něco jednoduchého, bez umělého doslazování, např. Doorly´s Aged 5 Years) a v hrnku samozřejmě dozdobte poctivou domácí šlehačkou.
Dobrou chuť!