Káva & Čokoláda
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 2781
Káva s čokoládou jsou jako bratr a sestra. Když si rozumí, je z nich nerozlučná dvojka, která toho druhého ve všem podporuje. Ta nejlepší čokoláda bude na patře ještě bohatší a káva nejvyšší kvality se s čokoládou v ústech promění ve sladké hedvábí. Když si však nerozumí, je oheň na střeše a v ústech budeme mít špínu, trouchnivé dřevo, nelibou hořkost nebo agresivní kyselinu. Abychom dosáhli optimálního párování, musíme pochopit chuť, kyselost a texturu kávy i čokolády včetně jejich vzájemného působení.
Kávy jsem rozdělil do čtyř kategorií dle jejich nejdominantnějších příchutí, jež s čokoládou nejlépe pracují. První tři popisují světle až středně pražené kávy, poslední je tmavě pražená káva italského stylu.
Obsah článku:
Oříškové kávy
Obvyklá místa původu: Brazílie, Kolumbie, Honduras, Indie, Mexiko, Peru
Káva s výrazně ořechovými tóny si skvěle rozumí s mléčnými až mírně tmavými čokoládami, přibližně do 70 % obsahu kakaa. Husté, krémově ořechové tóny v kávě dodávají příjemnou rovnováhu sladkosti čokolády. Dobře se s nimi párují i čokolády s ovocnými a kořeněnými tóny, které přidají oříškům v kávě pěkný kontrast a další rozměr.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao
Z hořkých čokolád vybírejte Rio Caribe s komplexními tóny kávy a oříšků, lahodnou Las Trincheras bohatě hladké ořechové chuti, 70% San Agustin jemných tónů medu a pražených oříšků a nebo tabulku Hazelnut Raisin plněnou lískovými oříšky a rozinkami. Z pralinek musím zmínit Milk Praline Truffles složené z mléčné čokolády a lískových oříšků se špetkou mořské soli obalené v kakau.
Další kulinářské tipy: čokoládové dorty, čokoládové sušenky, moučník brownies, pralinky
Ovocné a květinové kávy
Obvyklá místa původu: Afrika, Kostarika, Guatemala, Panama, Salvador
Kávy s ovocným a květinovým profilem chutnají výjimečně dobře s lehkými a mléčnými čokoládami do 55 % kakaa. Jemné, jasně ovocité a květinové tóny kávy nedokáží na patře tmavé čokoládě dlouho konkurovat. Nejlépe tedy uděláme, když je spárujeme s lehčími a sladšími čokoládami, které doplňují přirozené chutě kávových bobů, aniž by je přemohly.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao
Zalovte do mléčných čokolád pro doslova božskou tabulku Milk of the Gods nebo její verzi Passion Fruit se šťavnatou mušenku. Pakliže preferujete ty nejsladší, bílé čokolády, zamilujete si vždy tak úžasně krémovou El Blanco nebo Raspberries & Cream, v podstatě El Blanco vyšperkovanou malinami. Pan Willie myslí i na ty největší čokoládové connoisseury a ve své továrně nechal odlít Raspberry Praline Truffles – hladké, krémové čokoládové pralinky v jejichž srdci vždy objevíte neodolatelnou náplň tekutých malin.
Další kulinářské tipy: čokoládový pudink, pralinky s ovocnými likéry, ovoce máčené v čokoládě, listové těsto s čokoládou
Zemité až kořeněné kávy
Obvyklá místa původu: Indonésie, Papua Nová Guinea
Káva s dominantní složkou půdy nebo koření chutná výjimečně dobře s čokoládami, které obsahují 50 až 70 % kakaa. Tyto typy káv se obvykle projevují nízkou kyselostí a vyšším objemem na patře, což z nich dělá skvělé přátele mírně tmavých čokolád. Taktéž jsou schopny poskytnout příjemný kořeněný kontrast čokoládě se sušeným ovocem nebo solí.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao
Hledejte čokolády výrazné chuti. Taková Sambirano z Madagaskaru bude komplementovat kávě svěží kyselinkou letního rybízu a jemnou pálivostí. Úplně jinou show vám představí indonéská 69% Surabaya Gold nebo její sladší verze Milk of the Stars s velmi sympatickým obsahem kakaa 54 %. Obě uhranou vaše chuťové buňky kouřovým profilem sopečného původu ostrova Jáva. Zamilujete se. Pozor, podává se i v karamelových perlách Sea Salt Caramel Pearls Milk Chocolate. Mňam.
Nebojíte-li se v čokoládě zachutit i různých přidaných ingrediencí, vyzkoušejte Almendru s opraženými, sladce máslovými mandlemi Marcona, dále Ginger Lime jemných hřejivých tónů zázvoru a limetky, až medově delikátní Luscious Orange hořké pomerančové kůry a nebo taky Sea Flakes – nadpozemská kombinace mléčné Milk of the Gods a celých krystalů mořské soli.
Tmavě pražená káva
Tmavé pražení má své vlastní chuťové profily, a přestože jsou u něj vždy přítomny určité inherentní atributy bobů (např. pocit v ústech a úroveň kyselosti), většina chuťových tónů dané odrůdy je přepražením utlumena. Faktem zůstává, že si tmavé kávy neskutečně rozumí s hořkými čokoládami o obsahu kakaa i nad 70 %.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao
Dovolím si vybrat tři hořké čokolády, které mi z kávou „italského stylu“ rezonovaly nejlépe. Pokud chcete kávu spíše zahladit, sáhněte po 70% Chulucanas Gold z kakaových bobů Criollo s typickým chuťovým profilem sladkých rozinek a švestek. Zvýšíme obsah kakaa a dostaneme se na hodnotu 88 % reprezentovanou San Agustin z vynikající odrůdy Trinitario. V tomto kolumbijském pokladu objevíte jemné chuťové tóny tmavých třešní a švestek. Nyní půjdeme do té vůbec nejvyšší hodnoty, tedy obsahu kakaa 100 %. Čisté, zářivé zlato neumí nosit každý. Kdo si však věří, oblékne tabulku Pure Gold Sur de Lago. Jakmile se vám tato čokoláda rozpustí v ústech, zažijete opravdovou, čistou chuť kakaa.
Pro společenské, více praktické servírování dejte na mísu 72% hořké Sea Salt Caramel Pearls Dark Chocolate plněné karamelem s mořskou solí nebo otevřete krabičku neodolatelných Champagne Praline Truffles. Když si necháte na jazyku trpělivě rozpouštět tuto 70% hořkou čokoládu z Peru ovinutou do Marc de Champagne a lískových oříšků, povýšíte popíjení běžné, odpolední kávy do těch nejvyšších společenských pater.
Další kulinářské tipy: čokoládový dort bez mouky, moučník brownies, těžký čokoládový dort, křehké plátky čokolády
Tak směle vychutnávej!