Obrácený jablečný koláč Tarte Tatin
Máte po ruce spousty jablek a chuť na sladký koláč? Těžko hledat odpovědět lahodněji než: „Tarte Tatin!“ Křehké listové těsto pokladené jablky se zkaramelizovaným cukrem a skořicí. Fantazie. Takovou lahůdku si můžete dát s limonádou a nebo s tělnatým sladkým vínem, pro ještě povznešenější pocit třeba i šumivým. Dobrou chuť!
Suroviny na těsto
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 g másla
- 50 g cukru
- 50 ml vody
- Případně použijte již hotovou roli listového těsta
Suroviny na jablečnou náplň
- 1 kg jablek
- 50 g másla
- 5 lžic cukru
- 1 lžička skořice
Postup přípravy
- Nejprve připravíme základ z křehkého těsta. Studené máslo nakrájené na kostičky krátce prohněteme s cukrem a solí (případně i citronovou kůrou a vanilkovým cukrem). Přidáme vejce, vodu, mouku a vypracujeme křehké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Jakmile jej vyndáme, opět krátce bez mouky prohněteme, rozválíme a zpracujeme dle libosti.
- Tip: Těsto si můžeme koupit již hotové, třeba i bezlepkové. Na výsledné kvalitě koláče to neubere.
- Jablka oloupeme, odřízneme jadýrka a nakrájíme na 8 stejných dílků. Máslem si potřeme dno pečící formy nebo pečící pánve, posypeme cukrem a skořicí.
- Pečicí formu/pánev umístíme na vařič a při střední teplotě necháme máslo rozpustit a cukr zkaramelizovat, aniž bychom s obsahem míchali. Jakmile se vytvoří karamel (cukr zezlátne), poklademe měsíčky jablek. Takto asi 5 minut povaříme, aby se cukr proměnil v ještě tmavší karamel.
- Na vrstvu jablek položíme těsto a dobře jej po vnitřním obvodu formy zastrkáme, aby po vyklopení vytvořilo pevnou misku.
- Pečeme asi 20 minut do zlatova v předehřáté troubě na 190 °C. Po vytažení z trouby necháme koláč asi 5 minut odpočívat, překlopíme na servírovací talíř a při porcování dozdobíme lístky máty.
Doporučené párování
- Aby víno dobře vyznělo, mělo by být vždy o něco sladší než pokrm: Sladká, ledová a slámová vína, bílá fortifikovaná vína
- Ke sladkému sladké, ve výsledku bude záležet na množství přidaného cukru v koláči a vašim chuťovým buňkám: Dry, Demi-Sec
Dobrou chuť.