Prosecco & Čokoláda
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 2104
Párovat prosecco s čokoládou? To nemůže přece fungovat. A světě div se, funguje. Je ale třeba dát si s tím práci — pít, jíst, jíst a pít a zase pít a zajídat, dokud nenajdete tu správnou kombinaci. A právě od toho je tu Vychutnávej.cz. Koukněte, s jakou čokoládou prosecco pěkně ladí.
V prvé řadě si vyberme tu správnou láhev. Hledáme příjemné lehké ovocné tóny melounu, zeleného ovoce jablek a hrušek, s medovým až krémovým chuťovým profilem. V rámci cukernatosti zvolíme Extra Dry, tedy od 12 g cukru na litr vína a míříme spíše do sladšího Dry, tedy šumivých vín s ohraničením 17 — 32 g/l. Suchá vína kategorie Brut a Extra brut, výraznější kyseliny si s čokoládou totiž příliš nerozumí. A tyto sladší kombinace my právě hledáme.
Obsah článku
- Casa Farive Extra Dry se solí
- Rosarosé s malinami v bílé čokoládě
- Cartizze Extra Dry komplexní svěžesti
- Inspirace závěrem
Casa Farive Extra Dry se solí
Prosecco: Cantine Vedova Casa Farive Extra Dry DOCG
Čokolády: Willie’s Cacao Milk Praline Truffles, Willie’s Cacao Sea Salt Caramel Pearls Milk Chocolate, Willie’s Cacao Sea Flakes, Willie’s Cacao Milk of the Stars
Plná chuť zralých jablek podkreslená vrstvou jemné soli mě inspirovala k párování tohoto DOCG prosecca Casa Farive cukernatosti Extra dry s mléčnými čokoládami obohacenými mořskou solí. Čokoláda se solí prostě funguje, což Willie Harcourt-Cooze velmi dobře ví. Zkoušejte kombinovat toto skvěle vyvážené prosecco s lahodnými pralinkami nebo oblíbenou Sea Flakes tabulkou na mléčné čokoládě Rio Caribe z Venezuely s obsahem kakaa 44 %. Odvažte se a vychutnejte naprosto neotřelou chuť nakouřeného kakaa ze sopečného ostrova Jáva v 54% mléčné čokoládě Milk od the Stars. Na závěr zkombinujte to nejlepší. Prokousněte krustu sopečné čokolády perel Sea Salt a vychutnejte si tento orgasmus chutí se slaným karamelem uvnitř. Dostane se vám zážitku, o kterém budete mluvit ještě několik dní poté.
Rosarosé s malinami v bílé čokoládě
Prosecco: Cantine Vedova Casa Farive Rosarosé Extra Dry
Čokolády: Willie’s Cacao Raspberry Praline Truffles, Willie’s Cacao Sea Salt Caramel Pearls Strawberries & Cream, Willie’s Cacao Raspberries & Cream
Jemné ovocné tóny s nádechem růží krásně vyváženého růžového prosecca Casa Farive Rosarosé Extra Dry si neskutečně rozumí s letním ovocem postaveným na smetanově jemné bílé čokoládě. Nechte si na dobře zavíněném patře pomalu rozpouštět krémové pralinky Raspberry Praline Truffles s neodolatelnou tekutou malinovou náplní. Dále vyzkoušejte perly Strawberries & Cream tvořené křupavou krustou z bílé čokolády a mrazem sušených jahod, to vše naplněné poctivým domácím karamelem. Podobnou lahůdku si můžete vychutnat i formou tabulkové čokolády Raspberries & Cream, jejíž název hovoří za vše. A co takhle vzít na piknik všechny tři? Lehnete si do zelené trávy, ve skleničce dobře vychlazené prosecco Rosarosé Extra Dry a v ústech sladké léto.
Cartizze Extra Dry komplexní svěžesti
Prosecco: Duca di Dolle DDD Extra Dry Cartizze DOCG
Čokolády: Willie’s Cacao Ginger Lime, Willie’s Cacao Passion Fruit, Willie’s Cacao Matcha Praline Truffles, Willie’s Cacao Matcha
Párovat Cartizze s čokoládou by se mohlo zdát jako zhýralost, vždyť se bavíme o nejvyšším stupni Prosecca Superiore z nejstrmějších svahů apelace DOCG. Nám to ale nedalo a na základě potenciálu vína vystihující komplexní chuťový rozměr sahající od svěžích květnatých aroma, přes šťavnaté ovoce až po těžší vyzrálé chlebové tóny, jsme jej podrobili testu. Drželi jsme se svěžích čokolád komplexních chutí, které vínu daly za pravdu.
Ginger Lime je sice postavená na kubánské Baracui v hořké míře 70 % kakaa, volající spíše po sušším proseccu. Však když se po rozpuštění čokolády zakousnete do kousků zázvoru a spláchnete to Duca di Dolle Cartizze, budete symfonií chutí naprosto nadšeni. Oproti tomu sladce-kyselá čokoláda Willie’s Cacao Passion Fruit nabízí zcela odlišnou zkušenost. Neskutečně hravá kombinace mléčné čokolády Rio Caribe 44 se svěží mírně nakyslou mučenkou vytvoří v ústech explozi, na kterou bude málokdo připraven. A pak ještě proložte proseccem. Hmm ... Na závěr si určitě nechte to nejlepší. Kdo má rád čaje Matcha, musí bílé čokolády infuzované japonským zeleným čajem Kotabuki milovat. Willie vytvořil verze Matcha pralinek i tabulkové čokolády. Ohromující chuťový zážitek doprovázený DDD Cartizze nelze popsat, musí se prostě zažít.
Inspirace závěrem
Všímaví si jistě povšimli, že v rámci cukernatosti suchých a extra suchých vín, nabízí portfolio Vychutnávej.cz ještě Duca di Dolle EXD Extra Dry DOCG nebo Zardetto Molin Extra Dry DOCG. Sympatická hodnota cukru s tóny citrusů a svěžího ovoce slibují vysoký potenciál párování s komplexními čokoládami Willie’s Cacao. Praktickou zkoušku nechám na každém z vás. Vždyť některá tajemství by se prozrazovat neměla. Jsou poklady, které musí objevit každý z nás, na své vlastní životní cestě.
Tak směle vychutnávej!