Popis
Barva: Slámově nazelenalá se zakalením
Perlivost: Frizzante, tedy jemné a krátké perlení o větších a hrubších bublinkách
Aroma: Intenzivní aroma chlebové kůrky, citrusů a květin
Chuť: Svěží, suchá, lehce pitelná s dobrou intenzitou a náznaky kvasinek
Složení: 85 % Glera, 10 % Verdiso, 5 % Perera
Zbytkový cukr: 0 g/l
Kyseliny: 5 g/l
Vinifikace: Druhé kvašení v lahvi bez přídaného cukru a siričitanů
Zatřídění: Prosecco Frizzante, Colfondo, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Doporučení
Tuto vynkající láhev si nejlépe vychutnáte společně se stařenými sýry, salámy a klobásy, ale skvěle se uplatní iběhem celého menu na bázi ryb a měkkýšů. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 °C.
Příběh
Nino je šumivé naturální prosecco bez přidaného cukru nebo oxidu siřičitého, kvašené v láhvi na kalech několik měsíců. Pro společnost Duca di Dolle představuje „rodinné víno", nejautentičtější a nejpřirozenější výraz tradice prosecco.
Relais Duca di Dolle byla v 16. století sídlem kláštera středověkého původu, z něhož můžeme dodnes spatřit zbytky hlavního vchodu a oblouky na stropě. Vinařskou tradici těchto kopců započal řád kamaldulů, jejichž poustevna se stala styčným bodem oblasti.
Později přešel majetek do rodiny Brandolini, aby se v první polovině 20. století stal majetkem Nina Muru. Tato jedinečná postava, amatérský básník a vášnivý milovník přírody a kultury mezi 50. a 60. lety otevřel klášter intelektuálům a básníkům, jako byli například Giovanni Comisso a Andrea Zanzotto, s nimiž rád do noci vesele popíjel. V roce 1974 potkal Nino Muru Antonia Bisola, který později celý majetek koupil a zrestauroval do zasloužené podoby. O přilehlé vesnici Rolle básník Zanzotto prohlásil, že je jako „pohlednice poslaná bohy". Od roku 2011 vlastní Duca di Dolle nezávislá skupina Baccini.