Popis
Aroma/Chuť: Vyznačuje se zejména tóny kadidla, růžového medu, kakaového másla, sušených meruněk a sušené myrty
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Gabriela Ayala se pro výrobu tohoto rumu inspirovala vůněmi darů, které Mayové pro své Sahumeria zapalovali, jako jsou sušené květiny, květinový med, sušené ovoce, kadidlo, kakaové boby a máslo. Pro dosažení těchto tónů vytvořila blend čtyř archivních rumů destilerie, jejichž stáří se pohybuje od 12 do 14 let.
Příběh
Cihuatán Sahumerio je třetí limitovanou edicí této značky. Rum byl vytvořen k oslavě lásky a mayského rituálu zvaného Sahumerio. V mayské kultuře je oheň symbolem lásky a orlí bohyně jeho ochránkyní. V každé domácnosti byla proto umístěna posvátná nádoba zvaná Sahumerio, ve které dnem i nocí plál oheň. Etiketa byla inspirovaná mayskou bohyní lásky Chantico, která je často vyobrazovaná jako majestátní hořící orel. Této limitované edice bylo vyrobeno necelých 30.000 lahví.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.