Popis
Aroma/Chuť: Liči, čerstvé cukrová šťáva guarapo, skořice, kešu oříšky
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.
Příběh
Cihuatán Obsidiana je exkluzivní cestovatelské vydání rumu inspirovaného legendou Mayského obsidiana. Obsidián byl posvátný pro všechny Maye, záhadný kámen vytvořený ohněm bohyně blesku. Mayové, zastoupeni aligátorem, považovali Obsidián za konečný dar od boha Xibalby, božstva zastoupeného dvouhlavým hadem.
Bohyně Itzpapalotl byla ztělesněním mayského obsidiánu, známého jako „Obsidiánský motýl", jehož ozdobná křídla byla vytesána z tohoto drahého kamene, aby dělala společnost cestujícím a chránila je pod velkolepými křídly. Design láhve se přirozeně týká mayské ikonografie.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.