Popis
Barva: Zlatá sláma ve slunečním svitu
Aroma: Vegetativní sladká rašelina, rýžový dort, lékořice, medicinální dehet s trochou bylinek, dále listy ořechů a pupen černého rybízu, zemité tóny máty následované výrazným aroma sušených slaných ryb
Chuť: Sušší, zemitý dehet, máta, nezralé pomelo, tráva a anýz, lehký kouř, avšak bez rašeliny, v závěru pak ostrý pepř, adstringentní horní ústa s mírně nahořklým dojmem slupky pomela, později pak lehce vegetativní rašelina připomínající uzenou zeleninu
Destilace
V destilérce Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Celých 12 let tahle whisky dýchala slaný mořský vzduch a dozrála k dokonalosti.
Zrání
Velmi oblíbený single malt stařený v amerických dubových sudech po dobu nejméně 12 let. Nabízí ohromující rašelinový kouř, tolik typický pro jih Islay, ale také suchou chuť, která z něj dělá vskutku jedinečný dram.
Příběh
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.