Popis
Barva: Leskle mahagonová
Aroma: Velmi komplexní, lehce kouřová a masitá s ovocnými, bylinnými a kyselými tóny, další na řadu přichází vanilka, téměř jako pečivo, s vařeným banánem, kůrou z hořkého pomeranče a zralým ananasem
Chuť: Suchá, s květinovějším a ovocnějším profilem růžové vody, kyselky, hrušek, bílých hroznů, meruněk a cukrových jablek, dále se objeví kokosové mléko, balzám, nové koření, chléb a ořechy
Destilace
Jamajská kotlíková destilace z melasy dvou palíren. V destilerii Clarendon probíhala fermentace 1 týden, v palírně Long Pond Distilleries pak šťávu fermentovali dokonce 3 týdny. Míra esterů činí 156 g/hL AA. Rum není nikterak doslazován.
Zrání
Rum Xaymaca Special Dry zrál na Jamajce 1 – 3 roky v sudech po bourbonu. Následně rum ještě kontinentálně dozrával 1 rok v sudech po koňaku. Obě složky byly nakonec smíchané v dřevěné kádi, kde směs zrála 3 až 6 měsíců.
Příběh
Xaymaca evokuje jméno, které dali ostrovu jeho první obyvatelé, Arawakové. Tento nektar je návratem k počátkům jamajského rumu v celé jeho komplexnosti a intenzitě.
V roce 1989 vzniklo partnerství Alexandera Gabriela s vinařstvím Ferrand. „Vinařství Ferrand je jedním z vůbec nejstarších výrobců koňaku. Než jsme ale začali spolupracovat, vinařství pro okolní svět spalo. Pan Ferrand vytvářel jeden z nejlepších koňaků v regionu, který ale vůbec nešel do prodeje," říká Alexander Gabriel. O dvacet let později bylo všechno jinak. Naštěstí, dalo by říct.
Doporučení
Xaymaca Special Dry je rum vynikající chuti, který si můžete vychutnat samotný nebo s velkou kostkou ledu či dokonce i se zástřikem čisté vody, abyste odhalili jeho kouřové aroma. Je také vynikající v koktejlech, např. v osvěžujícím signature nápoji Xaymaca Collins: Do vysoké sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme 5 cl Xaymaca Special Dry, 2 cl cukrového sirupu a 2 cl limetkové šťávy, zamícháme, dolijeme sodou a vychutnáváme! Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.