Popis
Barva: Brilantní, jemná růžová
Perlivost: Jemná a perzistentní
Aroma: Intenzivní, elegantní, komplexní, vyznačující se květinovými a ovocnými tóny, především směsí lesních plodů, rybízu a lesních jahod
Chuť: Svěží, jemně strukturovaná, s vyváženou kyselinkou a příjemným a přetrvávající dochutí
Složení: Pinot Nero
Zbytkový cukr: 10 – 12 g/l
Kyseliny: 5 – 6,5 g/l
Vinifikace: Druhé kvašení dle metody Charmat
Výroba
Od vinice až po láhev je každý okamžik tvorby produktu monitorován s řemeslnou péčí a důrazem na detail. Je volena jednoduchost s důrazem na přírodní chutě spojené s územím a uměleckým stylem, který dělají produkty Bottega jedinečné a neopakovatelné.
Doporučení
Vynikající jako aperitiv ke každému jídlu. Hodí se zvláště k vegetariánským a rybím pokrmům, bílému masu a sýrům. Také jako chutný a osvěžující digestiv po jídle. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 4 – 5 °C.
Příběh
Bottega má čtyři staletí ve světě vína a grappy. Od 17. století, kdy naši předkové pěstovali vinnou révu jako nájemní zemědělci, až do současnosti. V roce 1977 Aldo Bottega spolu se svou ženou Rosinou založil Distilleria Bottega v Pianzano di Godega. Po smrti zakladatele převzal firmu jeho syn Sandro a za podpory sestry Barbary a bratra Stefana inovovali systém destilace a Distillery Bottega se začala dostávat do povědomí. Ke značce Bottega se v roce 1987 připojila značka Alexandera a začínají vyrábět první lahve z foukaného skla. V roce 2007 se Distilleria Bottega přestěhovala do Bibano di Godega di Sant'Urbano, 50 km od Benátek, poblíž Conegliano Veneto. Areál se nachází ve velkém statku ze 17. století mezi 10 hektary vinic, zrekonstruovaný podle nejmodernějších ekologických kritérií. 25. ledna 2014 Bottega otevřel svůj první Prosecco bar na lodi Viking Line ve Skandinávii. Vína a likéry Bottega obdržely přes 350 cen a ocenění, lze je nalézt ve více než 140 zemích.