Popis
Barva: Světle slámově žlutá
Perlivost: Poloperlivé
Aroma: Jemné s vůní ovoce, květin, citrusů se závěrem bílých květů
Chuť: Harmonická, jemná a elegantní se suchou dochutí
Složení: 100% Glera – ručně sbírané hrozny pěstované v rámci ekologického zemědělství s ohledem na okolní přírodu, tj. rostliny a zvířata, životní prostředí a lid
Zbytkový cukr: 12 – 13 g/l
Kyseliny: 5,6 – 5,9 g/l
Vinifikace: Druhé kvašení dle metody Charmat
Zatřídění: Prosecco Spumante, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOC
Doporučení
Toto poloperlivé Prosecco je ideální ke stylovému toastu nejlépe v kombinaci s rybími předkrmy. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 6 – 8 °C.
Výroba
Víno Prapian má velice sofistikovaný přístup k výrobě prosecc. Vše je pečlivě vybíráno a zpracováváno, aby se docílilo té nejvyšší možné kvality. Počínaje výběrem lokality, kde tato réva zraje, až po samotné zpracování a výběr kvasnic. Mošt získaný měkkým lisováním pomocí horizontálnímu lisu, po kterém následuje pomalé kvašení čistého moštu za stálého hlídání teploty a vybíráním nejlepších kvasinek. Víno poté stárne 16 až 20 měsíců v ocelových nádobách.
Příběh
Vinice panství Prapian nacházející se v obci Tarzo v provincii Treviso, leží tři sta metrů nad mořem. Půda má vysoký obsah minerálních látek a je požehnaná vodou. Při každé sklizni tato země překvapí svou jedinečnou nabídkou. Před miliony let ležela tato oblast pod vodou nabízeící domov korálům a řasám. Za dobrého dne můžete dohlédnout až na Jaderské moře a Benátky třpytící se v dálce na druhém konci nížiny, kterou protékají řeky Monticano, Livenza a Piave. Všude kolem jsou cesty, které křižují malé potůčky vedoucí divokými lesy a nerovnými loukami. Prapian je jedním z nejcharakterističtějších míst pohoří Tarzo – Valdobbiadene zařazených na seznam světového dědictví UNESCO. Nachází se v jádrové zóně, konkrétně v oblasti, která díky svým svahům produkuje velmi hodnotná vína.