Popis
Barva: Jemná perleť
Aroma: Intenzivní ovocná
Chuť: Výrazně kořenitá s dlouhým a svěžím závěrem
Složení: 100 % Veltlínské zelené
Zrání v láhvi na kalech: Nejméně 12 měsíců
Zbytkový cukr: 8 g/l
Oblast: Rakousko
Doporučení
Hodí se jako příloha k čerstvým salátům, smaženým rybám, lehké asijské kuchyni, ale i klasickým rakouským masitým pokrmům, např. vařenému filetu a silným sýrům. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu. Sekt vychlaďte na teplotu 6 - 8 °C.
Příběh
Historie rodinného podniku Schlumberger začíná u Roberta Alwina Schlumbergera, narozeného ve Stuttgartu v roce 1814, který po smrti svého otce musel zanechat studia a stát se obchodníkem. Tato činnost ho zavedla do Remeše ve Francii do šampaňských sklepů Ruinart Pére et Fils, kde se vypracoval na sklepmistra a vedoucího výroby. Láska ho zavedla zpěz so Rakouska, kde v roce 1842 založil dům Schlumberger a vyráběl zde vysoce kvalitní šumivá vína. V polovině 19. století získal dům sektů Schlumberger velký význam také jako výrobce červených vín. Robert Schlumberger dovezl některé červené odrůdy vinné révy a poprvé je vysadil v Rakousku. Je považován za průkopníka v pěstování francouzských odrůd v Rakousku. O čtyři generace a dvě světové války později, v roce 1973, nakonec bezdětný Robert Schlumberger, pravnuk zakladatele, prodal vinařství rodině podnikatelů Underbergových, kteří také v 5. generaci provozují rodinnou firmu. I když se ušlechtilé kapce už neříká šampaňské, způsob výroby zůstal dodnes stejný.