Popis
Barva: Červená s oranžovými odlesky
Aroma: Jemně ovocné
Chuť: Lehce hořká
Destilace
Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Vyrábí se na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv. Jeho zvláštností je velmi nízký obsah alkoholu, jen 11 %.
Příběh
Vznikl v italské rodinné firmě bratrů Barbieri v Padově kolem roku 1919. V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. V r. 1993 byla firma F.lli Barbieri koupena společností Barbero 1891 a ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari.
Nejznámějším nápojem na bázi Aperolu je Aperol Spritz. Vznikl v 50. letech jako varianta benátského vinného střiku - spritz veneto, který do Benátek zřejmě přinesli Rakušané v 19. století. Banátky byly v té době součástí Habsburské monarchie.
Doporučení
Podává se vždy dobře vychlazený, čistý i prodloužený se sodou a šumivým vínem. Klasický Aperol Spritz, jak jej doporučuje přímo výrobce, se skládá z 3 dílů prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu sody. Měl by se podávat ve sklenici na stopce. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na likéry.