Popis
Aroma: Crème brûlée, rozpuštěný cukr, karamelizované ovoce a dub
Chuť: Pražený cukr, černý rybíz, koření v kakaové dochuti hořké čokolády a tmavého ovoce
Destilace
Palírna používá pouze sladový ječmen pocházející z východu Skotska, v procesu destilace známém jako „small batch", tedy zpracování po malých dávkách. Výsledkem je skvělý výběr jednosladových whisky, které si získávají nové příznivce po celém světě.
Zrání
Po destilaci je průměrná síla lihu 69 % ABV. Přidáním malého množství vody vstupuje whisky do sudů po bourbonu prvního i opětovného plnění při hodnotě 63,5 % ABV. Sudy jsou poté odvezeny ke staření do skladu Dunnage, kde whisky zraje kouzlem dřeva a jedinečným počasím Campbeltown, aby následně dozrávala v sudech po sherry Pedro Ximénez a silně vypálených sudech.
Příběh
Campbeltown je možná nejmenší z whisky regionů, ale rozhodně ten „nejwhiskykovatější". Bývaly doby, kdy whisky doslova proudila ulicemi města. S lihovarem na každém rohu byl přístav známý jako „Viktoriánská světová metropole whisky". Postupem času se všechna ta vášeň, znalosti a řemeslo přenesly do Glen Scotia. Victoriana je oslavou hrdé historie výroby whisky a všeho, co dělá její domov jedinečným.
Palírna Glen Scotia se nachází ve městě Campbeltown na západním pobřeží Skotska v hrabství Argyllshire. Dalšími palírnami nacházející se v této oblasti jsou Springbank a Glengyle. Palírnu Glen Scotia založila v roce 1832 společnost Steward, Galbraith & Co., tehdy ještě pod názvem Scotia. Palírna měla postupně velké množství vlastníků, např. v roce 1979 ji koupila společnost Gibson International Inc., která ji za téměř milión liber zrekonstruovala. O patnáct let později byla však až do roku 2000 uzavřena, její budoucnost nejistá. V současné době patří společnosti Loch Lomond Distillers Ltd., která pro ni zaměstnává na pozici produkčního manažera Iana MacAllistera. Vodu, která je pro výslednou chuť whisky velmi důležitá, bere palírna z jezera Crosshill Loch. V provozu je pouze tři měsíce ročně pod vedením zaměstnanců z palírny Springbank, i přesto, že je jejím přímým konkurentem v oblasti Campbeltown. Nejspíš jsou si vědomi, jak blízko totánímu zániku whisky z této oblasti byly, a že jediným způsobem, jak vrátit Campbeltown kam patří, je vzájemná pomoc. Jasný důkaz, že whisky nemusí vznikat jen pro zisk, ale i z lásky.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.