Popis
Aroma: Elegance s křupavou slaností, parfémovanými květinovými tóny, sladkým medem a slaným karamelem
Chuť: Neuvěřitelně hladké a bohaté patro s ovocnými příchutěmi a hustým sladkým karamelem, očekávejte tóny meruněk, ananasu a kyprých sultánků s jemným hřejivým kořením, v dlouhém závěru je pak whisky suchá s jemným hřejivým kořením
Destilace
Palírna používá pouze sladový ječmen pocházející z východu Skotska, v procesu destilace známém jako „small batch", tedy zpracování po malých dávkách. Výsledkem je skvělý výběr jednosladových whisky, které si získávají nové příznivce po celém světě.
Zrání
Po destilaci je průměrná síla lihu 69 % ABV. Přidáním malého množství vody vstupuje whisky při hodnotě 63,5 % ABV na dlouhých 17 let do opětovně plněných sudů po bourbonu a sudů hogsheads opětovného plnění. Sudy jsou poté odvezeny ke staření do skladu Dunnage, kde whisky zraje kouzlem dřeva a jedinečným počasím Campbeltown, aby si na závěr ještě 12 měsíců odpočala v sudech prvního plnění po sherry Oloroso, vybraných samotným Ianem MacAllisterem. Výsledkem je nerašelinová, květinová, aromatická a elegantní whisky, s nádechem mořského spreje a koření.
Příběh
Záznamy datující do roku 1800 ukazují, že Campbeltown, stejně jako většina Skotska, užíval pro zrání whisky dlouhotrvajícího milostného vztahu se sudy po sherry. Vzhledem k jeho šťastné poloze na západním pobřeží Skotska a snadnému přístupu k námořním obchodním cestám té doby není divu, že Campbeltown měl možnost jako první vybírat z těch nejlepších sudů po sherry na světě. Je tedy příhodné, že si jeden z nejstarších a nejvytříbenějších výrazů, 18letá Glen Scotia, užívá dlouhý dvanáctiměsíční závěr v sudech po sherry Oloroso.
Palírna Glen Scotia se nachází ve městě Campbeltown na západním pobřeží Skotska v hrabství Argyllshire. Dalšími palírnami nacházející se v této oblasti jsou Springbank a Glengyle. Palírnu Glen Scotia založila v roce 1832 společnost Steward, Galbraith & Co., tehdy ještě pod názvem Scotia. Palírna měla postupně velké množství vlastníků, např. v roce 1979 ji koupila společnost Gibson International Inc., která ji za téměř milión liber zrekonstruovala. O patnáct let později byla však až do roku 2000 uzavřena, její budoucnost nejistá. V současné době patří společnosti Loch Lomond Distillers Ltd., která pro ni zaměstnává na pozici produkčního manažera Iana MacAllistera. Vodu, která je pro výslednou chuť whisky velmi důležitá, bere palírna z jezera Crosshill Loch. V provozu je pouze tři měsíce ročně pod vedením zaměstnanců z palírny Springbank, i přesto, že je jejím přímým konkurentem v oblasti Campbeltown. Nejspíš jsou si vědomi, jak blízko totánímu zániku whisky z této oblasti byly, a že jediným způsobem, jak vrátit Campbeltown kam patří, je vzájemná pomoc. Jasný důkaz, že whisky nemusí vznikat jen pro zisk, ale i z lásky.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.