Popis
Tato naprosto vyjimečná degustační sada rhumů agricole obsahuje čtyři 5 cl lahvičky tří stařených a jednoho u nás jinak nedostupného bílého rhumu agricole:
- Cuvée de la Montagne – Depaz Cuvée de la Montagne, Agricole vyrobený destilací čisté šťávy z cukrové třtiny sklizené výhradně z úpatí hory Pelée, dlouhou fermentací, velmi pomalou redukcí frakcí trvající minimálně 60 dní a dlouhé době zrání po dobu minimálně tří měsíců v nerezových tancích. Tento odborný postup rozvíjí výjimečné bohatství aroma sladkého ovoce a květinového nádechu s minerálním nádechem specifickým pro cukrovou třtinu rostoucí ve vulkanické hornině. Následuje směs cukrové třtiny, pomerančových květů a banánových tónů spárovaná s pikantními doteky pepře a tabáku.
- Depaz Plantation – Minimálně tři roky v dubových sudech stařený rum vonící po jemné vanilce a nádechu kokosu s čokoládou, po kterých následují jemné tóny sušených švestek, kakaa a skořice v souladu s dobou zrání. Chuť je kulatá s výraznými tóny vanilky, doprovázená kandovaným ovocem, kokosem, čokoládou a sušenými švestkami.
- Réserve spéciale VSOP – Unikátní směs rumu zrající minimálně sedm let ve speciálně vybraných malých dubových sudech pod nosem nabídne dokonalou směs čokolády, praženého sušeného ovoce, tabáku a lékořice následované nádechem sušených švestek, vanilky a měkkého dubu z prodloužené doby zrání v malých dubových sudech. Na patře vás dostanou krásně zaoblené tóny sušených švestek s nádechem jemného dubu přecházející do dlouhého, lehce pikantního závěru.
- Grande Réserve XO – Směs rumů zrající 8 až 10 let v malých dubových sudech, dávající vzniku výjimečnému zážitku bohatých, ale vyvážených tónů. Při důkladné dechové zkoušce objevíme koření, čokoládu, růži a likérový led, které postupně ustupují tónům švestek, vanilky a jemného dubu. Při napití nás pohostí extrémně komplexní, kulatý profil jemné vanilky a dubu.
Příběh
Používaná cukrová třtina se pěstuje v prostředí, které je na Martiniku jedinečné: v oblasti hory Mont Pelée. Zde má tato plodina vše, co potřebuje, aby prospívala a byla schopná ze sebe vydat to nejlepší: výjimečný slunečný svit, dostatek srážek, které jsou klimaticky ovlivňovány přítomností sopky tyčící se do výšky 1 395 m nad mořem, a k tomu lehkou a dobře propustnou půdu vulkanického původu, díky níž mohou rostliny zakořenit hluboko a využít naplno svoji schopnost hromadit cukr. Proto je cukrová třtina, která se pěstuje v oblasti Depaz, jednou z nejkvalitnějších na celém Martiniku. Výjimečné prostředí této lokality vedlo k tomu, že v roce 1996 bylo území Depaz zařazeno mezi oblasti s označením původu zboží - Martinique AOC.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.