Popis
Aroma/Chuť: Zaujme tóny slaného karamelu, sezamového cukroví, kandovaných fíků, espressa, máslových sušenek a skořice
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorku rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Pro blend byly vybrány rumy s nízkým i vysokým obsahem alkoholu mezi 15 až 17 lety stáří. Zrání probíhalo v tropickém klimatu v nových, středně vypálených sudech z amerického bílého dubu. To utvořilo chuť, která dokonale vyvažuje kořeněné, sladké a ovocné tóny.
Příběh
Cihuatán Suerte je limitovaná edice inspirovaná legendou o Muwaat Matovi, mayském bohu štěstí. Mayové věřili, že jim tento bůh poslal prostřednictvím meteoritů kus štěstí v podobě křemenných krystalů. Aby jej mohli využít, při posvátném rituálu přes krystaly křemene filtrovali vodu. A dle této legendy master blenderka Gabriela Ayala přes křemenné krystaly přefiltrovala rum Suerte. Design symbolicky zobrazuje meteority, mayského boha Muwaan Mata, kterého představuje jelen a krystaly křemene v různých barvách.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.