Popis
Aroma/Chuť: Vyznačuje se tóny kešu oříšků, zázvoru, skořice, pražené kukuřice, čokoládové pěny a mayského nápoje atole, což je teplý nápoj z kukuřičné mouky, vody nebo mléka, třtinového cukru a koření, zejména skořice
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorku rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Cihuatán Alux představuje dar bohům, po nichž je pojmenován. Vytvořen byl z 15letého rumu, který dozrával v sudech po sherry oloroso a v sudech po koňaku. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.
Příběh
Podle mayské mytologie, Aluxové chránili pole s kukuřicí a kakaem, dvěma plodinami, které Mayové považovali za posvátné. Tito bohové žili v polích, které chránili, a Mayové jim na začátku každého období sklizní za jejich ochranu vyjadřovali vděčnost. Na jejich počest pořádali okouzlují oslavy, které se neobešly bez lahůdek vyrobených právě z kukuřice a kakaa, jako je atole či tiste.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.