Skladová zásoba na prodejnách je odlišná od e-shopu.

 

El Dorado rum

Guayana v indiánském jazyce znamená „země s velkým počtem řek". Není divu, když 8,5 % jejího území pokrývají právě řeky. Rozkládá se mezi Venezuelou, Surinamem, Brazílií a Atlantickým oceánem v Jižní Americe. Přestože je součástí pevniny, oficiálně patří ke Karibiku. Klima v Guayaně je rovníkové – teplé, ale příjemné po velkou část roku (průměrná teplota ve stínu 27 °С).

Vše začalo cukrovou třtinou, kterou do Latinské Ameriky přivezl při své druhé cestě roku 1493 Kryštof Kolumbus. Díky zdejšímu klimatu se jí zde dařilo velmi dobře a brzy se její pěstování rozšířilo do celé karibské oblasti, včetně Guayany.

V 17. a 18. století bylo v Guayaně více než 200 malých lihovarů, každý spojený se svou vlastní plantáží cukrové třtiny a každý vyráběl svůj vlastní speciální rum. Do této doby se datuje založení společnosti Demerara Distillers. První rum vyrobený v Demerara Distillers byl určen námořníkům, kteří se v Guyaně usadili při hledání pokladu bájného El Dorada.

Po letech spojování a postupného zanikání lihovarů Demerara Distillers zůstává jediným vlastníkem a provozovatelem lihovaru u jedné z nejslavnějších plantáží cukrové třtiny Diamond na východním břehu řeky Demerara.

Demerara Distillers zpracovává pouze tu nejlepší cukrovou třtinu z Guyany a rumy El Dorado jsou vyráběny podle několik století starého receptu. Základem pro výrobu rumu El Dorado je melasa – čistá lepkavá hmota získaná po několikanásobném převaření sirupu z nejkvalitnější cukrové třtiny. Melasa se zředí vodou, přidají se kvasinky a při kontrolované teplotě 28 – 32 °C probíhá fermentace. Následuje unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze společnost Demerara Distillers. Díky tomuto výrobnímu procesu jsou rumy El Dorado jedinečné a uznávané po celém světě. Po destilaci přichází čas zrání čili staření rumů, který rozvíjí jejich charakter. Staření probíhá v dubových sudech, převážně po bourbonu, whisky či koňaku, po různě dlouhou dobu, od několika měsíců po desítky let. Guyanské tropické klima poskytuje pro zrání ideální podmínky. Při teplotě 30 – 34 °C je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma a chuť. Dřevo sudu zároveň absorbuje nežádoucí látky. Tento proces se nazývá „měknutí" a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se sudem. Posledním, ale velmi důležitým krokem, je míchání. Na řadu přichází umění hlavního sklepmistra, který k přípravě finálního produktu vybírá rumy různých destilací, stáří, ale i jednotlivých sudů stejného ročníku. Stáří výsledného rumu je pak dáno nejmladším použitým rumem.

Díky jedinečnému způsobu destilace a použití výhradně melasy jako základu tvoří El Dorado rum samostatnou kategorii karibských rumů – Demerara. Tím je také dána jejich obecná charakteristika: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.

Původ:

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení