El Dorado rum
Guayana v indiánském jazyce znamená „země s velkým počtem řek". Není divu, když 8,5 % jejího území pokrývají právě řeky. Rozkládá se mezi Venezuelou, Surinamem, Brazílií a Atlantickým oceánem v Jižní Americe. Přestože je součástí pevniny, oficiálně patří ke Karibiku. Klima v Guayaně je rovníkové – teplé, ale příjemné po velkou část roku (průměrná teplota ve stínu 27 °С).
Vše začalo cukrovou třtinou, kterou do Latinské Ameriky přivezl při své druhé cestě roku 1493 Kryštof Kolumbus. Díky zdejšímu klimatu se jí zde dařilo velmi dobře a brzy se její pěstování rozšířilo do celé karibské oblasti, včetně Guayany.
V 17. a 18. století bylo v Guayaně více než 200 malých lihovarů, každý spojený se svou vlastní plantáží cukrové třtiny a každý vyráběl svůj vlastní speciální rum. Do této doby se datuje založení společnosti Demerara Distillers. První rum vyrobený v Demerara Distillers byl určen námořníkům, kteří se v Guyaně usadili při hledání pokladu bájného El Dorada.
Po letech spojování a postupného zanikání lihovarů Demerara Distillers zůstává jediným vlastníkem a provozovatelem lihovaru u jedné z nejslavnějších plantáží cukrové třtiny Diamond na východním břehu řeky Demerara.
Demerara Distillers zpracovává pouze tu nejlepší cukrovou třtinu z Guyany a rumy El Dorado jsou vyráběny podle několik století starého receptu. Základem pro výrobu rumu El Dorado je melasa – čistá lepkavá hmota získaná po několikanásobném převaření sirupu z nejkvalitnější cukrové třtiny. Melasa se zředí vodou, přidají se kvasinky a při kontrolované teplotě 28 – 32 °C probíhá fermentace. Následuje unikátní sudová kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze společnost Demerara Distillers. Díky tomuto výrobnímu procesu jsou rumy El Dorado jedinečné a uznávané po celém světě. Po destilaci přichází čas zrání čili staření rumů, který rozvíjí jejich charakter. Staření probíhá v dubových sudech, převážně po bourbonu, whisky či koňaku, po různě dlouhou dobu, od několika měsíců po desítky let. Guyanské tropické klima poskytuje pro zrání ideální podmínky. Při teplotě 30 – 34 °C je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma a chuť. Dřevo sudu zároveň absorbuje nežádoucí látky. Tento proces se nazývá „měknutí" a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se sudem. Posledním, ale velmi důležitým krokem, je míchání. Na řadu přichází umění hlavního sklepmistra, který k přípravě finálního produktu vybírá rumy různých destilací, stáří, ale i jednotlivých sudů stejného ročníku. Stáří výsledného rumu je pak dáno nejmladším použitým rumem.
Díky jedinečnému způsobu destilace a použití výhradně melasy jako základu tvoří El Dorado rum samostatnou kategorii karibských rumů – Demerara. Tím je také dána jejich obecná charakteristika: velmi aromatické, s plným tělem a bohatou chutí.
-
El Dorado Special Reserve 25 Years Old
Exkluzivní a vzácný rum vytvořený u příležitosti přelomu tisíciletí
17990 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 15 Year Old + 2 sklenice
Blend rumů chutí vanilky, karamelu, dřeva a kouře v dárkovém balení
1350 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 5 Year Old
Delikátní pitivo s nádechem praženého kokosu s dotykem vanilky
590 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 12 Year Old
Skvělý rum na dlouhé popíjení
860 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 12 Year Old + sklenice
Set skvělého rumu s originální skleničkou
1090 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 21 Year Old
DOPORUČUJEME
Tekuté zlato komplexního vývoje chutí kakaa, rašeliny, meruněk a tabáku
2490 Kč s DPH
-
El Dorado Special Reserve 15 Year Old
Blend rumů chutí vanilky, karamelu, dřeva a kouře
1259 Kč s DPH