Butter chicken se sektem Madl Schretenperg-Sekt Rosé Trocken
Víno a jídlo k sobě patří již od nepaměti. Víno totiž dokáže podtrhnout chuť a vůni pokrmu. Funguje to však i naopak. Jak ale sladit víno s daným pokrmem? Samotné snoubení vína a jídla zní jako strašná věda, ale není tomu úplně tak. Důležité je, řídit se základními pravidly. Párovat by se mělo víno a jídlo podobného charakteru. K lehkým jídlům se hodí jemné víno a naopak k výraznějšímu, kořeněnému nebo pikantnímu jídlu, je dobré zvolit víno výraznější a plnější chuti. K bílému masu a rybám se doporučuje podávat víno bílé, k červenému masu červené. Pokud váháte, sáhněte po láhvi růžového vína.
Tentokrát se zaměřím na šumivá vína. Já osobně mám tento druh vína moc ráda. "Bublinky" si spojuji s oslavou, ale proč si je nedopřát jen tak, k dobrému jídlu? Čas od času je potřeba v klidu posedět s manželem, rodinou, užít si klidu, pohody a právě pro tyto chvíle by se Vám mohla hodit lahvinka sektu Mádl.
Jelikož jsem plánovala pro Vás připravit recept inspirovaný Indií, zvolila jsem růžové šumivé víno Madl Schretenperg - Sekt Rosé Trocken, které se skvěle doplňuje s kořeněnými jídly.
Suroviny na naložení masa (4 porce)
- 600 g kuřecích prsou
- 150 g bílého jogurtu
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce koření Garam Masala
- Sůl
Suroviny na omáčku
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce koření Garam Masala
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky skořice
- 350 ml rajčatového pyré
- 400 ml 33% smetany
- Sůl, pepř
- 2 lžíce másla
Postup přípravy
- Jogurt smícháme s kořením, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, citronovou kůrou a troškou soli. Maso nakrájíme na nudličky a necháme marinovat v lednici ideálně do druhého dne.
- Ve velkém hrnci nebo wok pánvi rozpálíme kokosový olej, na kterém osmažíme cibuli do pěkné, zlatavé barvy. Přidáme česnek a po chvíli přisypeme veškeré koření a další minutku restujeme. Takto připravený základ na omáčku zalijeme rajčatovým pyré, smetanou, osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Poté omáčku pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka. V případě potřeby naředíme vodou či smetanou a ještě dochutíme.
- Hrnec/wok pánev s omáčkou vrátíme zpět na plotýnku, vmícháme marinované maso a necháme na mírném plamenu probublávat. Čas od času promícháme, aby se omáčka nezačala připalovat ke dnu. Jakmile bude kuře hotové, vmícháme máslo a můžeme začít servírovat.
- Ideální přílohou je rýže, ale nebojte se ani menšího experimentu. Vyzkoušejte kuskus, bulgur nebo jako já kombinaci bílé a červené quinoi.
Doporučené párování
- Dobře strukturovaná, vyzrálá bílá, růžová vína i červená vína: Chardonnay, Ryzlink rynský, Semillon, Sauvignon, Tramín červený, Polosuchá růžová, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Primitivo
- Několik let v láhvi vyzrálá šumivá vína z modrých odrůd: Bílý Vintage Cuvée, Vintage Rosé
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Butter chicken se sektem Madl děkujeme Janě z blogu Solnička v kuchyni.