Pečené kuře na citronech
Fotografie tohoto pokrmu by pravděpodobně nesla název „Kuře se dvěma citrony“. Nic jiného tu totiž není. Jen kuře, dva citrony a trouba. A koření pochopitelně. Při správném provedení se vám recept zaryje do paměti, jako nejlepší pečené kuře vašeho života. Rádi se k němu ještě několikrát vrátíte. Kořeněné bílé maso uvítá vína podobného ražení, které budete mít vždy alespoň dvě, tři ve vinotéce.
Suroviny na 4 – 6 porcí
- Celé kuře o váze 1,3 – 1,8 kg
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 2 menší citrony, u malého kuřete spíše jeden větší citron
Postup přípravy
- Kuře důkladně omyjeme ve studené vodě, uvnitř i zvenčí. Odstraníme všechny volně visící kusy tuku. Položíme kuře asi na 10 minut do nakloněné mísy, aby z něj vytekla všechna voda. Důkladně jej osušíme útěrkou nebo pevnými papírovými ubrousky.
- V misce si vytvoříme dostatek směsi mleté soli a pepře. Prsty ji nabíráme a vetřeme do kůže i břišní dutiny.
- Omyjeme citrony ve studené vodě a otřeme je útěrkou. Změkčíme je válením dlaní proti kuchyňské lince. Pak každý citron propíchneme nejméně na 20 místech tvrdým kulatým párátkem, větší jehlou, ostrou vidličkou či jiným nástrojem.
- Oba citrony vložíme do břišní dutiny. Pakliže máme malé kuře, vleze se spíše jeden. Otvor zašijeme jehlou a nití. Uzavřeme břišní dutinu dobře, ale nikoliv zcela vzduchotěsně., protože by se kuře mohlo při pečení roztrhnout. Nohy svážeme režnou nití. Neohýbáme je však a necháme v jejich přirozené poloze. Není-li někde protržená kůže, kuře se při pečení nafoukne a niť jen zajišťuje, aby se stehýnka neroztáhla a neroztrhla kůži.
- Kuře vložíme prsíčky dolů do pekáče. Nedáváme do něho žádný tuk či vodu. Kuře pustí vlastní tuk a nemusíme se bát, že by se připeklo ke dnu. Pekáč vložíme do horní třetiny předehřáté trouby na 195 °C. Po 30 minutách kuře otočíme prsíčky vzhůru. Při otáčení dáváme pozor, abychom neprotrhli kůži. Není-li kůže nikde porušená, kuře se nafoukne jako míč, což udělá při podávání dojem. I kdyby se však nenafouklo, jeho chuťo to nijak neovlivní.
- Pečeme dalších 30 až 35 minut, pak zvyšíme teplotu na 220 °C a při této teplotě pečeme ještě 20 minut. Počitejme v součtu s 22 až 27 minutami pečení na každých 500 g jeho váhy. Kuře již není třeba znovu otáčet.
- Ať se kuře nafoukne či nikoliv, přeneseme jej na stůl celé s citrony uvnitř, dokud ho neotevřeme a nerozporcujeme. Šťáva, kterou pustí pči pečení je lahodná. Nezapomeneme jí porce kuřete lžící polít. Citrony nemačkáme, ale vyhodíme je.
Doporučené párování
- Suchá bílá vína vysoké aromatičnosti bez sudového zrání i červená vína příjemné kořenitosti a nízkého obsahu taninů: Chardonnay, Ryzlink rynský, Sauvignon, Veltlínské zelené; Modrý portugal, Rulandské modré
- Bílá, suchá, šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z modrých odrůd s převahou Pinot Noir, které si umí dobře sednout s kuřecím masem a pikantním pepřem: Bílé cuvée, Rosé, Ročníkový brut
Dobrou chuť!