Kachní prsa s malinovou omáčkou
Kdo nemiluje měkká, šťavnatá kachní prsa, nemiluje maso. Sladký tuk a měkké maso vybízí k využití napříč kulinářským světem. Tato jsou doslazena třtinovým cukrem se skořicí a přelitá malinovou omáčkou s burgundským Créme de Cassis. Takovou lahůdku perfektně završíte červeným Shiraz nebo perlivým rosé.
Suroviny na 4 porce
- 4 poloviny kachních prsou
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 lžičky třtinového cukru demerara
- 1/2 šálku červeného vína
- 1/4 šálku likéru Créme de Cassis
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 120 g malin
- Příloha z jarního salátku
Postup přípravy
- Kachnu omyjeme a osušíme. Kůži šrafováním nařízneme do 1cm čtverečků.
- Velkou těžkou pánev rozpalíme na středně vysokou teplotu. Kůží dolů poklademe kachní prsa a smažíme asi 10 minut, dokud kůže nezhnědne a nevyteče tuk.
- Mezitím si v jedné misce smícháme mořskou sůl, skořici a cukr Demerara. Do druhé misky nasypeme kukuřičný škrob a přilijeme Créme de Cassis s červeným vínem. Vše dobře promícháme.
- Po 10 minutách prsa vyjmeme z pánve a každé posypeme špetkou směsi cukru. Z pánve slijeme většinu tuku do prázdné misky pro pozdější využití.
- Následně vrátíme prsa zpět na pánev a opékáme dalších 10 minut kůží nahoru. Kleštěmi prsa na pánvi otočíme a posypeme směsí cukru, necháme 1 minutu smažit, poté opět otočíme a další minutu smažíme, aby se směs rozpustila do masa.
- Prsa vyjmeme z pánve a necháme odpočívat na míse.
- Misku s vinnou směsí vylijeme na pánev a asi 3 min mícháme, dokud směs nezhoustne. Přidáme maliny a vaříme další minutu, aby se pěkně prohřála a vmíchala do omáčky. Dle preferencí můžeme nyní přilít část slitého tuku.
- Kachní prsa naklademe na talíře, nakrájíme na tenké plátky, přelijeme trochou omáčky a podáváme teplé společně s přílohou z křupavého salátku a zbytkem malin.
Doporučené párování
- Komplexní, dobře vyzrálá červená vína: Frankovka, Malbec, Shiraz, Zweigeltrebe
- Dobře vyzrálá růžová šumivá vína s převahou modrých odrůd: Cuvée Rosé z bílých odrůd, Cuvée Rosé brut z modrých odrůd, Vintage Rosé
Dobrou chuť!