Losos s rizotem z pečených paprik a sektem Madl von den Weissen Brut
V receptu Cheesecake s lesním ovocem a sektem jsem vám ukázala, jak se dá spárovat šumivé víno s dezertem. Dnes jsem připravila hlavní chod, ke kterému se také báječně hodí šumivé víno. Opět je to sekt z e-shopu Vychutnavej.cz. Konkrétně se jedná o jemný, kořenitý Madl-Sekt von den Weissen Brut, který je ze 100 % tvořený Ryzlinkem Vlašským. Sekt je výborný jako aperitiv, velmi vhodný k vepřovému masu nebo k lososu. A právě na přípravu lososa se můžete inspirovat mým receptem.
Suroviny
- 2 porce lososa
- 250 g rýže arborio
- 3 červené papriky
- 1 střední cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 15 g másla (+ 15 g do rizota)
- 1 lžíce olivového oleje
- parmazán
- 1 citron
- sezamová semínka
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
- Papriky omyjte, vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte až do částečného zčernání cca 20 minut. Poté papriky přendejte do igelitového sáčku a nebo nechte je zapařit. Hotové papriky stáhněte ze slupky, zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
- Z citronu si vymačkáme šťávu. Přidáme pár lžic olivového oleje a sůl. Připravenou směsí potřeme lososa, posypeme sezamovými semínky a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 15 minut.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a orestujte cibuli. K cibuli vsypte rýži a za stálého míchání restujte dalších 5 minut. K rýži přidávejte postupně vývar a pomalu vařte, dokud se všechen vývar neabsorbuje. Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte máslo a nakrájené papriky. Rizoto ochuťte solí, pepřem a nakonec přidejte nastrouhaný parmazán.
Hotové rizoto podávejte s upečeným lososem a sektem Madl von den Weissen Brut ve sklenici na bílé víno vychlazeným na teplotu 8-9 °C.
Doporučené párování
- Aromatická, kořenitá suchá či polosuchá bílá vína pevného těla nebo lehká, mladá červená vína: Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Tramín červený, Pinot Noir
- Dobře vyzrálá šumivá vína z bílých odrůd: Bílý Vintage, Cuvée rosé
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Losos s rizotem z pečených paprik a sektem Madl děkujeme Míši z blogu Cooking with Šůša.