Celozrnné těstoviny linguine se škeblemi a fenyklem
Pro tento recept zkuste pohledat malé škeble podobné manilským. Šťávy z těchto malých, rychle se vařících škeblí skvěle obohatí vývar z bílého vína anýzového aroma. Vychutnejte si ke svěžímu šampaňskému s vyšším podílem Chardonnay.
Suroviny na 4 porcí
- 400 g celozrnných těstovin linguine nebo fettuccine
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 baby fenykly nebo 1 střední fenykl – rozpůlený, zbavený jádřinců a nakrájený na 5mm kostičky
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 3 tucty manilských nebo malých škeblí, vydrhnutých a opláchnutých
- 2/3 šálku suchého bílého vína
- 1/4 šálku hrubě nasekané ploché petrželky
- Sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvaříme linguine na úroveň al dente a scedíme.
- Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájený fenykl a nasekaný česnek. Na mírném ohni vaříme asi 10 minut, dokud fenykl nezměkne. Přidáme škeble i bílé víno, pánev přikryjeme a vaříme asi 5 minut na středním ohni, dokud se škeble neotevřou. Veškeré škeble, které se neotevírají, zlikvidujeme.
- Do pánve přidáme vařené linguine a na mírném ohni přibližně 2 minuty mícháme, dokud nebudou těstoviny dobře obalené. Posypeme nasekanou petrželkou a dochutíme solí. Přendáme do předehřátých misek a ihned podáváme.
Doporučené párování
- Suchá bílá vína se svěží kyselinkou: Chablis, Chardonnay, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Ryzlink rynský, Sauvignon, Sylvánské zelené
- Bílá šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z bílých odrůd preferující Blanc de Blancs: Šampaňské Blanc de Blanc, Crémant, Sekt, Ročníkový sekt
Dobrou chuť!