Mušle v pistáciové krustě
Luxusní jídlo k luxuním vínům. Na stole spolu budou vypadat naprosto úžasně. Když opražíte pistáce trošku více, dostanete ještě více chutí. Párujte s těmi nejlepšími víny.
Suroviny na 2 porce
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 polévkové lžíce nesolených, vyloupaných syrových přírodních pistácií
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 8 velkých mořských mušlí (s odstraněným bočním svalem)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička hroznového oleje
Postup přípravy
- V malé pánvi na středním ohni rozpustíme 1 polévkovou lžíci másla. Přidáme 2 polévkové lžíce pistácií a smažíme asi 2 minuty za častého míchání, dokud nebudou oříšky hluboce opečené. Necháme vychladnout.
- Pistácie nasekáme, umístíme do malé misky, kde je promícháme s čerstvou pažitkou, estragonem a tymiánem.
- Mořské mušle okořeníme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozpálíme na vysokou teplotu 1 lžíci másla a 1 lžičku oleje. Přidáme mušle a opékáme asi 2 minuty, dokud nebudou křupavě hnědé.
- Mušle rolováním obalíme v pistáciové směsi a ihned podáváme.
Doporučené párování
- Plná, krémová bílá vína pozdních sběrů s pevnou kyselinou: Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé
- Vyjimečná, dobře vyzrálá bílá šumivá vína komplexní svěžesti a dobře zakomponované kořenitosti tvořené tradiční metodou z bílých odrůd: Ročníkový brut, Šampaňské brut, Crémant brut
Dobrou chuť!