Špízy z grilovaných krevet a ananasu s koriandrovým máslem
Ideální recept pro vyjimečnou večeři nebo párty! Vyjma 30 minut marinování nezabere doba přípravy déle jak 25 minut. Pokud chcete, můžete si přípravu usnadnit tím, že si koupíte již nakrájený ananas a oloupané krevety. Jakmile naservírujete, nalévejte jednoduchá suchá vína nebo přímočaré šumivky z bílých odrůd.
Suroviny na 4 – 5 porcí
- 1 ananas
- 1 kg syrových, loupaných krevet
- 3 lžíce avokádového oleje
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky červené papriky
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 stroužky prolisovaného nebo velmi jemně nasekaného česneku
- Klínky limetky na servírování
Postup přípravy
- Ananas nakrájíme na velké kousky.
- Na marinádu vezmeme asi 1/2 šálku kousků ananasu a rozmačkáme je v misce nebo pomocí hmoždíře, dokud nezískáme pyré. Pokud váš ananas není dostatečně měkký na ruční rozdrcení, zkuste použít tyčový mixér nebo dokonce běžný mixér.
- Ve středně velké míse smícháme avokádový olej, limetkovou šťávu, ananasové pyré, mořskou sůl a červenou papriku. Mícháme, dokud se sůl trochu nerozpustí.
- Do mísy přidáme krevety a promícháme, dokud nejsou všechny krevety řádbě obalené v marinádě.
- Mísu zakryjeme a necháme 30 minut marinovat při pokojové teplotě.
- Krevety a kousky ananasu napícháme na špízy a položíme na plech.
- V malé misce smícháme rozpuštěné máslo, koriandr a česnek.
- Špízy krevet a ananasu grilujeme na středně vysokém ohni (přibližně 200 °C) asi 2 minuty z každé strany nebo dokud nezrůžoví – uvedená doba vaření je pro velké krevety, upravte si ji dle velikosti vašich krevet.
- Vyjměte špízy z krevet na servírovací talíř a zatímco jsou ještě horké je potřete máslovou směsí. Ihned podávejte.
Doporučené párování
- Suchá bílá vína pěkně křupavých odrůd: Müller Thurgau, Muškát moravský, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Sylvánské zelené,
- Téměř jakákoliv bílá svěží šumivá vína tvořená převážně z bílých odrůd v nižší cukernatosti: Brut nature, Brut
Dobrou chuť!