Grilovaný mořský vlk s fenyklem a koprem
Grilování celého mořského vlka na grilu je lákavá záležitost. V tomto receptu jej naplníte fenyklem, koprem a citronem, aby získal hloubku chuti. K perfektnímu letnímu požitku podávejte rybu s pomerančovo fenyklovým salátem a zapíjejte mladými jednoodrůdovými víny nebo šumivým Blanc de Blancs.
Suroviny na 4 porce
Mořský vlk (okoun, cejn)
- 2 vykuchaný a vykostěný celý mořský vlk
- 2 nadrobno nakrájené cibule fenyklu
- 4 na plátky nakrájené citrony
- 2 hrsti koprových vršků
- olivový olej
- mořská sůl
Salát z pomeranče a fenyklu
- 2 nadrobno nakrájené cibule fenyklu
- 2 nadrobno nakrájené červené cibule
- 2 na plátky nakrájené pomeranče
- 10 g nasekané pažitky
- 20 keříkových rajčat
Zálivka
- 10 g dijonské hořčice
- 20 ml bílého vinného octa
- 100 ml oleje z lískových oříšků
Postup přípravy
- Gril rozpálíme na vysoký stupeň.
- Vykuchané mořské vlky naplníme stejnými porcemi fenyklu, citronu a koprovou natí. Ryby potřeme olivovým olejem a dochutíme mořskou solí.
- Ryby grilujeme z obou stran, dokud nebude kůže zuhelnatělá. Jejich přípravu dokončíme pečením v troubě nastavené na 200 °C po dobu 8 minut.
- Mezitím si připravíme zálivku smícháním hořčice a bílého vinného octa v misce. Olej z lískových oříšků za míchání pomalu přiléváme, dokud nezemulguje.
- Zbylé plátky fenyklu, červené cibule, plátky pomeranče a rajčat rozdělíme na 4 talíře a ozdobíme pažitkou. Pokapejte zálivkou a podáváme s mořskými vlky naporcovanými na 4 půlky.
Doporučené párování
- Svěží suchá řízná bílá vína: Albariño, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Veltlínské zelené
- Bílá šumivá vína tvořená převážně z bílých odrůd preferující Blanc de Blancs: Šampaňské Blanc de Blanc, Crémant, Sekt, Ročníkový sekt
Dobrou chuť!