Grilovaný humr s bylinkovým máslem
Grilovací sezóna nemusí být jen o stejcích, klobásách nebo filetách ryb. Čím dál odvážněji u rozpálených roštů v tuzemsku experimentujeme. Co takhle nahradit pivo šampaňským a krkovičku čerstvým humrem? Takový luxus si nejlépe užijeme obklopeni láskou těch nejbližších a ročníkovým šampaňským na stole.
Suroviny
- 4 živí humři o váze přibližně 680 gramů
- 1 šálek změklého másla
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- Kůra a šťáva z 1 limetky
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře
- 2 lžíce nasekaných lístků koriandru
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- Mořská sůl
- Extra plátky limetky a malý svazek koriandru na ozdobení
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme kari máslo. Ve střední misce smícháme máslo, česnek, zázvor, limetkovou šťávu a kůru, koření, koriandr a pažitku se špetkou mořské soli a dobře promícháme. Může to trvat až několik minut, podle toho, jak je máslo změklé. Ochucené máslo by mělo být perfektně propojené, hedvábně hladké a snadno zpracovatelné.
Tip: Mějte několik příchutí směsi másla vždy k dispozici v mrazáku pro svůj další recept. - Přivedeme velký hrnec osolené vody k varu a připravíme si ledovou lázeň.
- Humra umístíme na prkénko a nakloňte špičku kuchařského nože přímo pod místo, kde se setkávají klepeta a rychle řízneme skrz hlavu, tělo a ocas neřežeme. Prohlédněte si názornou videoukázku. Humra přendáme přímo do hrnce a přikrytého poklicí vaříme dvě minuty. Takto vařit můžeme i po dvou. Následně přendáme do ledové lázně a necháme vychladnout. Humři budou v této fázi rubínově červení, ale dužina bude stále průsvitná. Pokračujeme ve vaření zbývajících humrů.
- V druhém kroku ostrým nožem a pevnou rukou prořízneme tělo s ocasem každého humra a vytvoříme dvě poloviny, viz video výše. Pod studenou tekoucí vodou odstraníme zelené kousky tomalley, tedy trávicí systém z každého humra, dokud se zcela nevyčistí.
- Jakmile bude vše připraveno, zahřejeme gril na středně vysokou teplotu. Humry umístíme na rošt masitou stranou dolů a vaříme čtyři minuty. Zároveň s nimi poklademe na gril i několik chřestů. Po dalších čtyřech minutách humry otočíme a na každého korýše naneseme asi dvě lžičky směsi másla. Grilujeme osm až deset minut, dokud se vše neprovaří a nepokryje v rozpuštěném másle.
- Ihned podáváme s měsíčky limetky, chřestem, máslovým dipem, čerstvým koriandrem a extra dávkou sluneční pohody.
Doporučené párování
- Dobře vyvážená, bohatá bílá vína: Chardonnay, Pálava, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený
- Bílá šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z bílých odrůd preferující ročníkový Blanc de Blancs s vysokým podílem Chardonnay: Šampaňské Blanc de Blanc, Crémant, Sekt, Ročníkový sekt
Dobrou chuť!