Pečená jehněčí kýta s chřestem
Alespoň jednou za rok by si měl každý dopřát takto chutnou a šťavnatou jehněčí kýtu. Aromatický tymián, majoránka a oregáno nasypané v zářezech jehněčího masa vás při pečení navnadí natolik, že budete po někoik hodin netrpělivě kroužit kolem trouby a posouvat čas. Užijte si tuto pečenou lahůdku na Velikonoce, k jakékoli zvláštní příležitosti nebo prostě jen k nedělnímu obědu, když se sejde celá rodina. To se pak hodí mít nachlazené i dobré šumivé rosé, třeba ze Chapmagne.
Suroviny na 8 porcí
- 1 jehněčí kýta s kostí (1,5 – 2,5 kg), ořezaná od silného tuku
- 1 – 1,5 kg malých, neloupaných, očištěných brambor
nebo 1 kg čerstvého okrájeného chřestu - 2 nasekané stroužky česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 1 lžička řepkového oleje
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Do velkého zapékacího pekáče vložíme brambory, ochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Poválíme v pekáči, aby se obalily po celém povrchu a odložíme stranou.
Stejně tak postupujeme, pokud místo brambor zvolíme chřest. - Jehněčí maso dáme do pekáče tučnou stranou nahoru. Vyřízneme do něj 12 – 14 zářezů max 1,5 cm hlubokých. V misce si smícháme česnek, tymián, majoránku, oregano, sůl a pepř. Přibližně 2 lžičky kořenící směsi naklademe do zářezů. Pečeni potřete olejem, na který nasypeme zbylou bylinkovou směs.
- Pečeme odkryté, dokud maso nedosáhne požadované propečenosti, tedy 2 až 2,5 hodiny. Před servírováním necháme maso 15 minut odstát.
Doporučené párování
- Široký záběr svěžích, mladých suchých růžových a červených vín: Suché rosé, Polosuché Rosé, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot, Modrý Portugal, Pinot Noir, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe
- Růžová šumivá vína z bílých odrůd, která si barvou porozumí s masem a díky původu zafungují i se zeleninou: Rosé Cuvée
Dobrou chuť!