Králičí ragú s polentou
Dokážete si představit fantasticky lahodné ragú z libového králičího masa? My ano. Navíc jej připravíte rychle a poměrně jednoduše. Toto ragů je vydatné, aniž by bylo těžké, a tak se výborně hodí pro perfektní večeři s červeným vínem nebo šumivým pinot. Preferujete telecí? Není problém.
Suroviny na 4 porce
- 1/4 šálku a 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nesoleného másla
- 125 g italská neuzená pancetta nakrájená na 5mm kostičky
- 1 lžíce najemno nasekané čerstvé šalvěje
- 1,5 lžičky jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1,5 kg králíka, vykostěného řezníkem a nakrájeného na 2,5cm kousky (ve výsledku bychom měli mít 750 g čistého masa)
- 1 nakrájená střední cibule
- 1 nakrájená střední mrkev
- 1 nakrájený řapíkatý celer
- 1 šálek lehkého suchého červeného vína, ideálně mladý Pinot Noir
- 400 ml italských soudkových rajčat, slitých a nahrubo nakrájených
- 1,5 lžičky hrubé mořské soli
- 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
- Přílohou servírujeme s polentou na másle
Postup přípravy
- Na velké těžké hluboké pánvi rozehřejeme na mírném ohni olej i máslo, aby se nerozpálil, ale nekouřil.
- Přidáme pancettu a za občasného míchání vaříme 2 minuty. Přidáme šalvěj i rozmarýn a za míchání vaříme 30 vteřin.
- Přidáme králíka a za občasného míchání vaříme, dokud není na povrchu růžový, tedy 2 až 3 minuty. Přihodíme nakrájenou cibuli, mrkev i celer a vaříme za občasného míchání do změknutí asi 5 minut.
- Přilijeme červené víno a za občasného míchání vaříme odkryté 10 až 15 minut, dokud se tekutina nezredukuje na asi 1 šálek.
- Přidáme rajčata, mořskou sůl, pepř a vaříme za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne, tedy dalších 5 až 10 minut.
Tipy: Ragú si můžeme připravit i 1 den předem. Necháme mírně odkryté zcela vychladit, zakryjeme a vložíme do lednice.
Ragú lze alternativně uvařit i ze 750g vykostěné telecí plece. Do 6litrového hrnce přidáme telecí nakrájené na 2,5cm kousky a jakmile na povrchu zrůžoví, přidáme 4 hrnky vody. Za občasného míchání vaříme odkryté, dokud se tekutina nezredukuje asi na 1 hrnek a telecí maso je na zmáčknutí velmi měkké, tedy asi 75 minut.
Doporučené párování
- Široké spektrum nenáročných, mladších červených vín milující zvěřinu: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka, Merlot, Pinot noir
- Jednodušší zpracování šumivých vín z modrých odrůd: Bílé Cuvée brut, Cuvée rosé brut
Dobrou chuť!