Losos v sezamu s voňavým koriandrem a sektem Madl Brut Nature
Párování vína a jídla je věc už celkem známá. Častěji však vidíte párování tichých vín. Proto mě zaujala nabídka z eshopu Vychutnavej.cz na vyzkoušení dvou sektů značky MADL a jejich spárování s jídlem. Madl-Sekt Brut Nature se, podle popisu, hodí jako aperitiv ke kuřecímu masu a asijské kuchyni. A protože jsem doma měla lososa, koriandr a chuť na něco exotického, pustila jsem se do vaření.
Jak už je u mě v poslední době zvykem, není čas na složité recepty. Asijská kuchyně navíc většinou není o žádném dlouhém vyvařování. Vzniklo jídlo opravdu výborné, které se s Madl-Sekt Brut Nature doplňovalo opravdu skvěle.
Suroviny
- 300 – 400 g čerstvého lososa
- sezamové semínko
- 2 mrkve
- 1 petržel
- velká kytice čerstvého koriandru
- sojová omáčka
- ústřicová omáčka
- rybí omáčka
- sůl
- slunečnicový olej
- sriracha, podle chuti
- limeta
Postup přípravy
- Připravte si dvě velké pánve.
- Zeleninu nakrájejte na tenké proužky. Dejte ji opékat do pánve na rozpálený slunečnicový olej. Zalijte omáčkami – sojovou, ústřicovou a rybí. Od každé dejte trochu, tou ústřicovou a rybí zpočátku šetřete, jsou velice slané. Chuť si dolaďte podle sebe.
- Kdo má rád ostřejší jídla, přidá ještě trochu chilli omáčky sriracha. Přidejte asi deci vody a nechejte chvilku probublávat. Vodu můžete podle potřeby ještě přidat, pokud budete chtít více omáčky. Stačí, když bude zelenina na plotně deset minut. Zůstane křupavá, bude příjemně dochucená.
- Lososa nakrájejte na velké kostky, včetně kůže. Ochuťte solí a pepřem. Opečte na rozpálené pánvičce s trochou oleje, ze všech stran. Do menšího hrnce si nasypejte sezamová semínka. Opečeného lososa ihned vsypejte do sezamových semínek, horkého. Trošku zatřepejte hrncem, aby se kousky lososa obalily.
- Do talířů dejte rýži, na ni zeleninu s omáčkou, nahoru lososa a hustě zasypejte koriandrem. Zakápněte limetovou šťávou.
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Losos v sezamu s voňavým koriandrem a sektem Madl děkujeme Elly a panu Božskému z blogu Bohyně kuchyně.